Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální inženýrství II (EI II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EI II - Environmentální inženýrství II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obeznámit se s problematikou životního prostředí z celkového hlediska. Rozlišovat rozdílné přístupy, odhadnouta nalézt nejvhodnější řešení pro konkrétní problematiku ŽP.Posluchači budou schopni si opatřit informace pro práci s praxí, prokázat všeobecný přehled a vyhodnotit danouproblematiku. Srovnávat jednotlivé přístupy a konfrontaci s praxí . Dokázat odvádět výsledky a řešit kvalitní prácezcela sám.Prokázat schopnost komunikace (aktivní mluvený i psaný projev), zvládnout odbornou terminologii.

Osnova

1. Vztahy mezi organismem a prostředím (nika, ekologická valence, ekologické optimum).2. Podmínky pro život ( klima, teplota, voda a vlhkost, světlo, půda).3. Druh (adaptace, specializace, genetický a fenotypický polymorfismus, fitness, jedinec).4. Populace (denzita, distribuce, věk, mortalita, natalita, populační růst a regulace, migrace a disperze organismů, vnitrodruhová a mezidruhová konkurence, predace, parazitismus a mutualismus).5. Společenstva (uspořádání společenstev v prostoru, struktura společenstva v čase – sukcese, stabilita, pružnost a rezistence společenstva).6. Ekosystémy (biosféra, tok energie a produktivita ekosystémů, trofická struktura, biochemické cykly, biomy).7. Charakteristika životního prostředí člověka8. Znečištění atmosféry, narušení klimatu (narušení ozónové vrstvy, skleníkový efekt, kyselé deště, prach).9. Znečištění pedosféry (půdní eroze, vyčerpání a degradace půdy, kácení tropických pralesů, zamoření těžkými kovy, ropou, pesticidy).10. Znečištění sladkých vod a oceánů (hospodaření s vodou,eutrofizace, průmyslový odpad, ropa, DDT).11. Zachování druhové rozmanitosti života,násilí ve světě,přelidnění, potravinový problém,zdravotní stav obyvatel,problém chudoby.12. Zdroje (energie,suroviny,odpady).13. Ostatní globální problémy (problém informací, problémy spojené s vědecko technickou revolucí, využití oceánů, moří a Antarktidy,institucionální uspořádání,biologická revoluce,zaměstnanost, volný čas).

Literatura

1. Dirner V. a kol. (1998): Komplexanalyse der Untertagedeponierung von Abfällen und Restseffen, TU Dresden, ISBN:3-334-61017-9.2. Dirner V. a kol. (1977): Ochrana životního prostředí, MŽP Praha VŠB-TU Ostrava, 333 stran, ISBN: 80-7078-490-3.3. Dirner V. (1998): Kvalitativní rozbor problematiky ukládání odpadů do podzemních dlůlních děl, VŠB-TU Ostrava1998, 132 stran, ISBN: 80-7078-558-6.4. SLIVKA V., DIRNER V., KURAŠ M.: Odpadové hospodářství I : praktická příručka. 1. vyd. Ostrava : VŠB-TU Ostrava,2007. 127 str. ISBN 80-248-1245-2 .5. SLIVKA V., DIRNER V., KURAŠ M.: Odpadové hospodářství II : Ukládání odpadů do podzemních prostor : praktickápříručka. 1. vyd. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2007. 182 str. ISBN 80-248-1245-2 .6. Lapčík V. : Průmyslové technologie a jejich vliv na životní prostředí, VŠB-TU Ostrava, 2009, 362 stran, ISBN:978-80-248-2015-6.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Kupka, Ph.D.Mgr. Iva Melčáková, Ph.D.Ing. Hana Švehláková