Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetická kompatibilita výkonových systémů (EK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EK - Elektromagnetická kompatibilita výkonových systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s elektromagnetickým rušením a s možnými způsoby jeho eliminace.Po absolvování předmětu bude student umět identifikovat, charakterizovat a dekódovat rušivé vlivy v elektrickýchsítí a interpretovat naměřené výsledky ve vztahu k platným normám a předpisům, včetně nalezení řešení pro jehomožné eliminace a jejich srovnání.

Osnova

Přednášky:Definice základních pojmů, odborná terminologie, normalizace a legislativa v oblasti EMC Druhy elektromagnetického rušení Harmonické a jejich vliv na elektrická zařízeníMěření a vyhodnocení harmonických Zdroje a šíření harmonických Negativní účinky harmonických, normy stanovující meze harmonickýchZpětné vlivy polovodičových měničů na napájecí síť Možnosti pro omezování harmonických Pasivní filtry harmonických, vícepulzní zapojení usměrňovačůOdrušení výstupu frekvenčního měniče. Aktivní filtry harmonických Kolísání, poklesy a přerušení napětí Nesymetrie napětí, možnosti pro jejich omezení, impulzní rušení Vysokofrekvenční rušení, vysokofrekvenční filtryObecné zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMCCvičení:Úvodní cvičení, základní normy v oblasti EMC Fourierova analýza. Analyzátory elektrických sítí Simulační program EMTP-ATP Simulační modely v programu EMTP-ATP. Individuální zadání projektu. Program pro analýzu harmonických v síti Návrh filtrů harmonických Zásady projektování výkonových zařízení, systémů a instalací z hlediska EMC: aplikace, zápočetLaboratoře:Seznámení s provozním řádem laboratoře. Prezentace měřící techniky pro měření a vyhodnocování rušení 1. Laboratorní úloha. Měření a vyhodnocení harmonických nelineárních jednofázových spotřebičů 2. Laboratorní úloha. Měření a vyhodnocení harmonických nelineárních trojfázových spotřebičů3. Laboratorní úloha. Měření na regulovaném pohonu s AC a DC reaktorem4. Laboratorní úloha. Měření a vyhodnocení harmonických u zátěží s vícepulzními usměrňovači 5. Laboratorní úloha. Měření a vyhodnocení harmonických s připojeným pasivním filtrem k zátěži6. Laboratorní úloha. Měření účinku frekvenčního měniče a opravných prostředků na připojený elektromotor 7. Laboratorní úloha. Měření a vyhodnocování poklesu, kolísání a nesymetrie napětí 8. Laboratorní úloha. Měření vedeného vysokofrekvenčního rušení.9. Laboratorní úloha. Měření elektromagnetického rušivého pole vyzařovaného elektrickými zařízeními a rozvodyProjekty:1. Individuální zadání parametrů sítě a zátěží. Návrh opravných prostředků a jejich parametrů 2. Sestavení simulačního obvodu zadaného obvodu. Vyhodnocení harmonických v návaznosti na příslušné normy v zadanýchbodech sítěExkurze

Literatura

Sylaby k předmětu na webových stránkách K 420: http//fei.vsb.cz/kat420 Altus, J., Novák, M., Otčenášková A., Pokorný, M.: Elektromagnetická kompatibilita elektrizačních sústav.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.