Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňové právo a daňový proces (DPaDPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DPaDPR - Daňové právo a daňový proces, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu by měl být:- schopen porozumět základům daňového práva - jak hmotného, tak procesního, zásadám, na jakých je postaveno;- orientovat se v daňovém systému ČR;- znát základní právní úpravu jednotlivých druhů daní v rámci daňového systému; - zejména pak se orientovat ve správě daní jak v organizačním, tak i funkčním pojetí;- umět vyhodnotit faktický a právní stav daného problému (vzorového příkladu) a aplikovat příslušná ustanovenízákona;- a umět zpracovat základní podání vůči orgánům správy daní.

Osnova

- daňové právo – systém a místo daňového práva v rámci finančního práva a veřejného práva- úvod do berního práva – konstrukční prvky daně, funkce daně, klasifikace daní, soustava daní, prameny, zásady,- přímé daně – zejména daň z příjmu FO, PO- nepřímé daně – DPH, Spotřební daně,- transferové daně, poplatky- správa daní jako zvláštní úsek veřejné správy a finanční správy- správce daně - pojem, charakteristika, příslušnost, reorganizace správy daní - etapy správy daní- charakteristika daňového řízení a daňového procesu- stádia daňového řízení - daňové řízení obecné a zvláštní - problematika subsidiarity správního řádu ve správě daní

Literatura

RADVAN, Michal, Petr MRKÝVKA, Ivana PAŘÍZKOVÁ a Dana ŠRAMKOVÁ. Finanční právo a finanční správa – Berní právo.1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Doplněk, 2008. 510 s. Edice učebnic PrF MU č. 417. ISBN 978-80-210-4732-7 .RADVAN, Michal. Daně a správa daní. 1.vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014,130s. ISBN 978-80-210-6702-8 Studijní materiály z přednášek a seminářů, základní právní předpisy (daňový řád, zákon o finanční správě, jednotlivédaňové zákony)

Požadavky

Žádné

Garant

Dr Mgr. Damian Czudek, Ph.D.

Vyučující

Dr Mgr. Damian Czudek, Ph.D.