Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daně podnikatelských subjektů (DPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DPS - Daně podnikatelských subjektů, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit studenty přehledem o současné podobě daňového systému České republiky. Absolvování předmětustudentům umožní:- definovat pojmy daň a daňový systém, klasifikovat daně dle různých kritérií, objasnit a diskutovat funkce danía požadavky kladené na konstrukci daní a daňových systémů.- popsat strukturu daňového systému České republiky a charakterizovat jednotlivé daně daňového systému ČR,- nalézt potenciální dopad ekonomických transakcí na daňovou povinnost jednotlivce nebo organizace,- determinovat rozhodující prvky, které ovlivňují výši daňové povinnosti daňového subjektu,- navrhnout řešení pro vybrané ekonomické transakce s cílem legálně minimalizovat daňovou povinnost a toto řešenízhodnotit z pohledu jeho využitelnosti i pro jiné daňové subjekty včetně případných reakcí správce daně.

Osnova

1. Úvod do daňové problematiky: - základní pojmy, - klasifikace daní, - vývoj daní, - cíle a principy zdanění.2. Správa daní (daňový řád): - zásady daňové správy, - správce daně, - obecná ustanovení správy daní, - nalézací řízení.3. Správa daní (daňový řád): - řízení a další postupy, - opravné a dozorčí prostředky, - placení a vymáhání daní. 4. Teorie daní z důchodů. Daň z příjmů fyzických osob: - poplatníci, předmět daně, osvobození od daně, základ daně, - příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky.5. Daň z příjmů fyzických osob: - příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, - příjmy z kapitálového majetku, - příjmy z pronájmu, - ostatní příjmy. 6. Daň z příjmů fyzických osob: - nezdanitelné části základu daně, - výpočet daně, - slevy na dani, - zvláštní ustanovení pro vybírání daně z příjmů.7. Daň z příjmů právnických osob: - poplatníci, - předmět daně, - osvobození od daně, - základ daně, - daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob, - výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů.8. Teorie majetkových daní. Daň z nemovitostí: - předmět daně, osvobození od daně, - poplatník, - základ daně, výpočet daně, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.9. Daň silniční: - předmět daně, osvobození od daně, - poplatník, - základ daně, výpočet daně, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.10. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí: - předmět daně, osvobození od daně, - poplatník, - základ daně, výpočet daně, - daňové přiznání a splatnost daně.11. Teorie daní ze spotřeby. Daň z přidané hodnoty: - vymezení základních pojmů, - harmonizace daní ze spotřeby v EU, - předmět daně, - daňové subjekty, - místo plnění, - uskutečnění (zdanitelného) plnění.12. Daň z přidané hodnoty: - základ daně, - sazby daně, - plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, - plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně, - nárok na odpočet daně.13. Daň z přidané hodnoty: - pořízení zboží z jiného členského státu, - zasílání zboží, - dovoz a vývoz – podstata zdanění, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.14. Spotřební daně: - daň z minerálních olejů, - daň z lihu, - daň z piva, - daň z vína a meziproduktů, - daň z tabákových výrobků. Energetické daně: - daň ze zemního plynu a některých dalších plynů, - daň z pevných paliv, - daň z elektřiny.

Literatura

Daňové zákony (hmotné i procesní) v platném znění.ŠIROKÝ, Jan. Daňová teorie s praktickou aplikací. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2008. 304 s. ISBN 978-80-7400-005-8 .VANČUROVÁ, A., L. LÁCHOVÁ a J. VÍTKOVÁ. Daňový systém ČR 2012 aneb učebnice daňového práva. 11. vyd. Praha: VOX,2012. 372 s. ISBN 978-80-87480-05-2 .

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PhDr. Ing. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Ondřej Fasora, Ph.D.Doc. PhDr. Ing. Jan Novotný, CSc.Ing. Iveta Ratmanová, Ph.D.