Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální politika EU (EPEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EPEU - Environmentální politika EU, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni:- definovat předmět, cíle a principy environmentální politiky,- zvolit odpovídající typ environmentálního indikátoru pro integraci environmentálních aspektů do ostatních politik,- interpretovat hlavní výsledky v rozvoji mezinárodní environmentální politiky,- demonstrovat stručně historii environmentálních akčních programů EU,shrnout prioritní oblasti, cíle a strategické přístupy 6.environmentálního akčního programu ES "Prostředí 2010:Naše budoucnost, Naše volba".

Osnova

1. Úvod - současné environmentální problémy a jejich rozměr - příčiny a důsledky2. Úloha environmentální politiky a proces její tvorby Politika, její funkce, politický cyklus3. Cíle, principy a nástroje environmentální politiky a jejich vývoj Environmentální indikátory, jejich funkce a klasifikace4. Vznik a vývoj mezinárodní environmentální politiky /MEP/ Základní nástroje mezinárodní environmentální politiky a jejich rozvoj Formování mezinárodní environmentální politiky v 70tých a 80tých letech5. Vývoj mezinárodní environmentální politiky v 90tých letech a po roce 2000 Konference OSN k udržitelnému rozvoji v Rio de Janiero a prohlubování MEP Summit k miléniu, Konference k udržitelném rozvoji - Johannesburg 20026. Mezinárodní environmentální režimy7. Počátky formování environmentální politiky v EU Specifika formování environmentální politiky EU a jeho legislativních základů8. Vývoj environmentální politiky EU v období do roku 1992 Pátý environmentální akční program a jeho revize - Cardiffský proces, kompletace Lisabonské strategie EU9. Strategie udržitelného rozvoje EU, a obnovená strategie 10. 6.EAP - Environment 2010 : „Naše budoucnost , naše volba" - prioritní oblasti, strategické přístupy11. Hodnocení vývoje EP EU a dosažených výsledků do roku 2010 Vývoj integrace cílů environmentální politiky do ostatních politik EU12. Mezinárodní iniciativy a mezinárodní závazky EU a jejich plnění13. Obnovená strategie udržitelného rozvoje EU

Literatura

1.DRASTICHOVÁ Magdaléna a Marcella ŠIMÍČKOVÁ. Výukové moduly: Environmentální politika; Mezinárodní environmentálnípolitika; Environmentální management v EU. Inkubátor regionálních specialistů aneb inovace univerzitních regionálníchstudií CZ.1.07/2.2.00/15.0116. Ostrava, 2011.2.EVROPSKÁ KOMISE. Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru A Výboruregionů. Akční program Společenství pro životní prostředí – závěrečné hodnocení. KOM(2010) 2020 v konečném znění.V Bruselu dne 31. 8. 2011. Dostupné z www: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0531:FIN:CS:PDF3.EUROSTAT and EUROPEAN COMMISSION. Sustainable Development in the European Union. 2011 Monitoring Report of theEU Sustainable Development Strategy. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2011. ISBN 978-92-79-18516-8 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Magdaléna Drastichová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Magdaléna Drastichová, Ph.D.Ing. Marcella Šimíčková, CSc.