Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomický rozvoj B (ER B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ER B - Ekonomický rozvoj B, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- vysvětlit příčiny rozdílů v ekonomickém růstu a rozvoji národů- popsat a aplikovat determinanty ekonomického růstu a rozvoje na praktických příkladech z historie- aplikovat a vysvětlit modely ekonomického růstu na příkladech ekonomického růstu zemí - diskutovat o institucionálních aspektech ekonomického růstu a rozvoje se zaměřením na náboženství a politickérežimy- připravovat a prezentovat esej na určené téma týkající se problematiky ekonomického rozvoje

Osnova

1. Úvod do problematiky, základní, pojmy.2. Příroda a geografické podmínky jako faktor ekonomického růstu.3. Evropská výjimečnost. Kolonizace a vznik impérií. Utváření mezinárodního obchodu.4. Průmyslová revoluce a vliv na ekonomický růst a rozvoj5. Význam fyzického a lidského kapitálu pro ekonomický růst a rozvoj, nová teorie růstu6. Ekonomická vyspělost a růst v Evropě, Africe a Americe do začátku 20. století.7. Ekonomická vyspělost a růst v Asii do začátku 20. století.8. 20. století – století rychlých změn v ekonomickém růstu regionů. Příčiny těchto změn a ekonomický rozvoj v jednotlivýchregionech světa, 1. polovina 20. století9. 20. století – století rychlých změn v ekonomickém růstu regionů. 2. polovina 20. století10. Kultura, náboženství a jejich vliv na ekonomický růst a rozvoj11. Politika, politické režimy, instituce a jejich vliv na ekonomický růst a rozvoj12. Problémy současnosti a jejich dopad na další ekonomický vývoj: globalizace a ekonomický rozvoj – zboží, služby,lidský kapitál, finance13. Problémy současnosti a jejich dopad na další ekonomický vývoj: globální řešení ekonomického rozvoje14. Efektivnost rozvojové pomoci – instituce, politiky, cíle, nástroje.

Literatura

LANDES, David S. Bohatství a bída národů. Praha: Nakladatelství BB/art, 2004. ISBN 80-7341-291-8 . CAMERON, Rondo E. Stručné ekonomické dějiny světa: od doby kamenné do současnosti. Praha: Victoria Publishing,1996. ISBN 80-85865-21-1 .SIRŮČEK, Pavel a kol. Hospodářské dějiny a ekonomické teorie: (vývoj - současnost - výhledy). Slaný: Melandrium,2007. ISBN 978-80-86175-03-4 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lenka Filipová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Filipová, Ph.D.