Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie trhu práce B (ETP B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETP B - Ekonomie trhu práce B, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout především exaktní znalosti o problematice nezaměstnanosti a státních zásahů na trhupráce. Předmět se snaží vysvětlit vztah nezaměstnanosti k dalším významným ekonomickým jevům, jako je minimálnímzda, reálná mzda, rovnovážný stav v ekonomice. Teorie je vysvětlována z pozic klasické, neoklasické teorie, alei jiných teorií. Kurz poskytne také znalosti o trhu práce v ČR realizované politice zaměstnanosti a o základníchvývojových tendencích na trhu práce.

Osnova

1. Co určuje rovnovážnou nezaměstnanost?2. Proč se nezaměstnanost mění, poptávkový a nabídkový šok.3. Odbory a mzdová kolektivní jednání.4. Jaký je vztah mezi reálnými mzdami a nezaměstnaností?5. Jak ceny, daně a produktivita ovlivňují nezaměstnanost?6. Jak chování lidí při hledání práce ovlivňuje nezaměstnanost? 7. Proč jsou některé skupiny pracovníků více nezaměstnané než jiné?8. Migrace a mobilita pracovní síly.9. Minimální mzda, determinanty mezd na trhu práce.10. Faktory působící na vývoj trhu práce v ČR.11. Proces řešení nesouladu mezi nabídkou práce a poptávkou po práci na trhu práce a postavení politiky zaměstnanostiv tomto procesu.12. Politika zaměstnanosti v ČR13. Národní plán zaměstnanosti ČR14. Předpokládaný vývoj na trhu práce v ČR a možnosti politiky zaměstnanosti.15. Vývoj trhů práce v zemích EU a OECD16. Zaměstnanost v EU ve vztahu k práci na částečný úvazek, na dobu určitou ve vazbě na ekonomický cyklus17. Změny zaměstnanosti v EU dle odvětví a povolání18. Vývoj a hlavní rysy nezaměstnanosti v zemích EU, 19. Úroveň, rozdíly, změny nezaměstnanosti dle odvětví, dlouhodobá nezaměstnanost, regionální nezaměstnanost20. Dlouhodobá nezaměstnanost v zemích EU, vývoj, její měření21. Nástroje, cesty snižování dlouhodobé nezaměstnanosti v zemích EU22. Mobilita, pružnost trhů práce23. Reforma trhů práce, služby zaměstnanosti v zemích OECD a EU24. Model flexicurity, od pasivní k aktivní politice trhu práce, výdaje na politiky trhu práce a její trendy, reformasystému podpor v nezaměstnanosti25. Nezaměstnanost a aktivní a pasivní politika na trzích práce, výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti v EU26. Modely trhů práce vybraných zemí EU, zaměstnanost, nezaměstnanost, vývoj a příčiny, komparace mezi státy –Holandsko, Německo27. Modely trhů práce vybraných zemí EU, zaměstnanost, nezaměstnanost, vývoj a příčiny, komparace mezi státy –Dánsko28. Modely trhů práce vybraných zemí EU, zaměstnanost, nezaměstnanost, vývoj a příčiny, komparace mezi státy – Španělsko, Velká Británie

Literatura

LAYARD, Richard, Stephen NICKELL a Richard JACKMAN. Unemployment: Macroeconomic Performance and the Labour Market.2. ed. New York: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-927917-9.GOTTVALD, Jaromír. Teorie nezaměstnanosti. Studijní text. Ostrava: EkF VŠB-TU.ŠIMEK, Milan. Politika zaměstnanosti. Studijní text pro kombinovanou formu studia. Ostrava: EkF VŠB-TU.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jaromír Gottvald, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaromír Gottvald, CSc.doc. RNDr. Milan Šimek, Ph.D.