Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční poradenství (FC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FC - Finanční poradenství, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit posluchače principům finanční gramotnosti, tj. seznámit je s osobním finančním plánováníma s vhodným používáním finančních produktů. Absolvování tohoto předmětu studentům umožní:- srovnávat a rozlišovat jednotlivé finanční produkty,- naučit se základům investování pro potřeby domácností,- definovat práci finančního poradce,- naučit se sestavovat vlastní osobní investiční portfolio,- hodnotit situaci na českém finančním trhu a světových finančních trzích.

Osnova

Finanční investování, investiční proces. Finanční plánování, typické cíle finančního plánování domácností.Rodinné účetnictví, rozvaha a cash-flow domácnosti, úspory domácnosti. Systém životních rezerv, význam likvidnírezervy a pojištění.Finanční matematika, časová hodnota peněz, aplikace na základní reálné životní situace domácností.Pojistné produkty, životní a neživotní pojištění, nejčastější chyby při pojišťování.Penzijní připojištění. Reforma důchodového systému, parametry penzijního připojištění v ČR. Investování do penzijníchfondů.Cenné papíry - dluhopisy, akcie, podílové listy. Cenné papíry v portfoliu finančních produktů domácností.Kolektivní investování, investování do podílových fondů jako součást portfolia domácností.Bankovní produkty, vkladové a úvěrové produkty, hypotéční a spotřebitelský úvěr, kreditní karty, stavební spoření.Struktura úspor českých domácností, preference využívaných způsobů ukládání volných finančních prostředků, zadluženostčeských domácností. Srovnání se zahraničím.Zásady tvorby portfolia finančních investic, dobrý a špatný dluh, diverzifikace, pravidelné investování.Finanční nezávislost, finanční svoboda, jejich význam pro finanční plánování domácností, cash-flow kvadrant.Investice do reálných aktiv (nemovitosti, komodity, sbírky). Inflace, úrokové sazby, měnové kurzy a jejich vlivna finanční plánování domácností.Psychologie investování, hodnota peněz, vztah k vlastnímu majetku, psychologická analýza na finančních trzích.Finanční instituce v ČR, historie a vývoj finančních institucí z pohledu osobních financí. Současná situace načeském finančním trhu a na světových finančních trzích.

Literatura

MUSÍLEK, Petr. Trhy cenných papírů. 2. aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Ekopress, 2011. 520 s. ISBN 978-80-86929-70-5 .SYROVÝ, Petr a Tomáš TYL.Osobní finance. 1. vyd. Praha: Grada, 2011. 208 s. 978-80-247-3813-0.VESELÁ, Jitka. Investování na kapitálových trzích. 2. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 792 s.ISBN 978-80-7357-647-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.