Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie a metodologie ekonomie (FME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FME - Filosofie a metodologie ekonomie, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Rozlišit vědecký a ne-vědecký pohled na svět- Analyzovat způsob tvorby ekonomických kategorií - Formulovat základní logické postupy výstavby ekonomické teorie- Porovnat různá filozoficko-metodologická východiska pro interpretaci ekonomických jevů- Pochopit způsob tvoření ekonomických teorií

Osnova

1. Věda, její pojetí a klasifikace vědních disciplín. Geneze a vývoj vědy (antika, středověk, novověk). Krizevědy a přirozený svět. 2. Filosofie a metodologie vědy - logický pozitivismus, logický empirismus. 3. Filosofie a metodologie vědy - kritický racionalismus K. R. Poppera. 4. Historie a sociologie vědy - T. S. Kuhn. 5. Metodologie vědeckých výzkumných programů - I. Lakatos. 6. Metodologie ekonomické vědy J. S. Milla a následovníků. Deduktivismus. 7. Logický pozitivismus v ekonomii, ekonomie jako empirická věda. 8. Popperova metodologie sociálních věd, princip falzifikace a vazby na ekonomii. 9. Historie a sociologie vědy T. S. Kuhna - aplikace na ekonomii. 10. Metodologie vědeckých výzkumných programů v ekonomii. 11. Operacionalismus v pojetí P. A. Samuelsona. 12. Metodologie pozitivní ekonomie M. Friedmana. Instrumentalismus. 13. Rétorický a ontologický obrat v ekonomii. Kritický realismus. 14. Naturalistický, sociologický a ekonomický obrat ve filosofii vědy.

Literatura

1. FAJKUS, Břetislav. Filosofie a metodologie vědy (Vývoj, současnost, perspektivy). Praha: Academia, 2005. 368s. ISBN 80-200-1304-0 .2. LOUŽEK, Marek. Metodologie ekonomie. Praha: Karolinum, 2009. 606 s. ISBN 978-80-246-1309-3 .3. OCHRANA, František. Metodologie vědy (Úvod do problému). Praha: Karolinum, 2009. 187 s. ISBN 978-80-246-1531-8 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Martin Macháček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martin Macháček, Ph.D.