Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oceňování a hedging finančních derivátů (Hedging)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Hedging - Oceňování a hedging finančních derivátů, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu je zpracovávána problematika jednotlivých finančních derivátů a jejich podkladových aktiv, včetněocenění, hedgingu a modelování samostatně i v portfoliích. Cílem předmětu je rozšířit znalosti a dovednosti studentůtak, aby byli schopni aplikovat získané poznatky při využívání derivátů i řízení jejich rizika jak z pohledu institucífinančních tak nefinančních. Studenti by měli být schopni formulovat oceňovací, respektive zajišťovací probléma následně navrhnout efektivní způsob jeho řešení.

Osnova

Úvod do problematiky (finanční trhy, finanční deriváty, přístupy k ocenění)Lineární finanční deriváty (forwardy, futures, swapy)Nelineární finanční deriváty (jednoduché opce, exotické opce)Stochastické procesyBlackův a Scholesův modelRozšířené modelyDiskrétní oceňovací modelySimulace Monte Carlo Úrokové derivátyExotické deriváty (na počasí, energetické, kreditní)Nefinanční instituce: možnosti využití finančních derivátů při hedgingu Finanční instituce: hedging a replikace finančních derivátů

Literatura

1. Hull, J. C. Options, Futures and other Derivatives. 8th edition. Prentice Hall, 2011.2. Hull, J. C. Risk Management and Financial Institutions. Wiley, 2012.3. Tichý, T. Simulace Monte Carlo ve Financích: Aplikace při ocenění jednoduchých opcí. SAEI, vol. 6. Ostrava:VŠB-TU Ostrava, 2010.4. Tichý, T. Finanční deriváty – typologie finančních derivátů, podkladové procesy, oceňovací modely, VŠB-TU Ostrava,Ostrava 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Tomáš Tichý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Tichý, Ph.D.