Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie tělesné kultury (HTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HTK - Historie tělesné kultury, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Seznámit s historickým vývojem tělesné kultury ve světě. 2. Naučit studenty interpretovat filosofická východiska děl nejvýznamnějších osobností dějin tělesné výchovy asportu. 3. Zařadit do evropského kontextu historický vývoj systému tělesné kultury v našich zemích. 4. Upozornit na nejdůležitější osobnosti českého a světového olympismu.

Osnova

1. Vymezení základních pojmů (historie, kultura, tělesná kultura), tělesná kultura nejstarších civilizací2. Tělesná kultura starověké Kréty a antického Řecka3. Vznik starověkých olympijských her a jejich vývoj v archaické a klasické době4. Hellénistické a řecko - římské období antických olympijských her5. Tělesná kultura starověkého Říma a středověku6. Humanismus, osvícenství a filantropismus v tělesné kultuře 7. Lingův švédský tělovýchovný systém8. Jahn - Eiselenův německý turnérský systém9. Anglický systém sportů a her10. Přirozené tělovýchovné metody, tělesná kultura a sport žen, scouting, YMCA11. Vznik novodobých olympijských her a jejich vývoj do 2. světové války12. Olympijské hry po 2. světové válce13. Tělesná kultura v českých zemích do 2. světové války14. Tělesná kultura v českých zemích po 2. světové válce

Literatura

[1] KÖSSL, Jiří, Jan ŠTUMBAUER a Marek WAIC. Vybrané kapitoly z dějin tělesné kultury. Praha: Karolinum, 1998.ISBN 80-7184-608-2 .[2] PACUT, Miroslav a Miloš KOSÍK. Dějiny moderního sportu. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2009. ISBN 978-80-248-2003-4. [3] SINN, Ulrich. Olympia: Cult, Sport, and Ancient Festival. Markus Wiener Publishers, 2000. ISBN 978-1-5587-6240-4 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D.Mgr. Miroslav Pacut