Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerská ekonomika (ManE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ManE - Manažerská ekonomika, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student absolvováním předmětu získá následující dovednosti:1.Popsat a analyzovat ekonomický systém podniku ve vazbě na hodnototvorný proces,2.Odhalit příčiny ekonomické neefektivnosti podnikatelského subjektu a navrhnout jejich řešení,3.Optimalizovat kapitálovou strukturu podnikatelského subjektu,4.Diagnostikovat a řídit efektivnost hospodaření s potenciály podnikatelského subjektu, jeho výkonnost,5.Otimalizovat stav, spotřebu, využití a reprodukci potenciálů podnikatelského subjektu,6.Vyhodnotit produktivitu práce, optimalizovat počet zaměstnanců a posoudit efektivnost systému jejich odměňování.výuky studentů v tomto předmětu:1.Obeznámit studenty se strukturou a chováním ekonomického systému podnikatelského subjektu a řízením tohoto systému.2.Naučit studenty analyzovat a hodnotit jednotlivé potenciály hodnototvorného řetězce v podnikatelském subjektuz pohledu struktury prvků ekonomického systému a jejich významu použitím metod ekonomické analýzy.3.Naučit studenty synteticky zpracovat výsledky hodnocení průběhu hodnototvorného procesu v podnikatelském subjektuz pohledu jeho ekonomického systému.4.Naučit studenty tvořit projekty změn a zabezpečit jejich aplikace, které umožní odstranění nežádoucích odchylekv průběhu realizace hodnototvorného řetězce v podnikatelském subjektu.5.Naučit studenty aplikovat metody pro tvorbu systémově propojených funkčních cílů podnikatelského subjektu nabázi efektivnosti.

Osnova

-Vymezení ekonomického systému podniku, jeho prvků a jejich vazeb-Zásady řízení efektivního chování podniku ve vazbě na hodnotový proces-Využití systému řízení podle cílů a odchylek při řízení ekonomického systému podniku-Kapitálová a majetková struktura podniku jako potenciál podnikatelského procesu – optimalizace kapitálové strukturya hodnocení majetkových potenciálů ve vazbě na ekonomický systém podniku-Zaměstnanci podniku jako potenciál podnikatelského procesu a jejich hodnocení ve vazbě na ekonomický systém podniku-Produktivita práce v podniku a její měření a hodnocení-Kritéria optimalizace výnosů, nákladů a hospodářských výsledků podniku-Řízení výkonnosti podniku s cílem růstu přidané hodnoty-Základní metody ekonomické analýzy podniku-Analýza hospodaření s potenciály podnikatelského procesu v podniku (dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek, oběžnýmajetek, zaměstnanci podniku) od fáze jejich pořízení až do doby realizace hotové produkce-Analýza úrovně produktivity práce v podniku-Analýza nákladů, výnosů a hospodářských výsledků podniku a úrovně optimalizace hospodářského výsledku-Analýza efektivnosti podnikatelského procesu a jeho výkonnosti-Analýza organizačního a řídicího systému podniku se zaměřením na analýzu rozhodovacích procesů

Literatura

FOTR, Jiří a Lenka ŠVECOVÁ et al. Manažerské rozhodování: postupy, metody a nástroje. Praha: Ekopress, 2010. ISBN978-80-86929-59-0 .KISLINGEROVÁ, Eva a Jiří HNILICA Finanční analýza: krok za krokem. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2008. ISBN 978-80-7179-713-5 .LANDA, Martin a Michael POLÁK. Ekonomické řízení podniku. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1996-9 .SYNEK, Miloslav et al. Manažerská ekonomika. 5. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3494-1 .SYNEK, Miloslav; KOPÁNĚ, Heřman; KUBÁLKOVÁ, Markéta. Manažerské výpočty a ekonomická analýza. Praha: C. H. Beck,2009. ISBN 978-80-7400-154-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Šnapka, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Šnapka, DrSc.Ing. Kateřina Zelinková