Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monetární politika B (MP B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP B - Monetární politika B, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:- interpretovat vše, co souvisí s problematikou monetární politiky, jejími teoretickými základy i praktickou realizací;- charakterizovat cíle a nástroje monetární politiky a vysvětlit jejich fungování, popsat podstatu a jednotlivétypy transmisních mechanismů;- uvést rozdíly v realizaci měnové politiky v různých transmisních mechanismech;- vysvětlit způsob rozhodování centrálních bankéřů při realizaci monetární politiky;- činit závěry ohledně praktické realizace monetární politiky a jejího vlivu na ekonomiku země (a na další hospodářsképolitiky). - obhajovat či kritizovat základní kroky monetární politiky realizované v ČR.

Osnova

Rámcová osnova přednášek:1. Měnová politika a trhy aktiv2. Měnová politika a ceny nemovitostí3. Měnová politika a cena ropy (komodit)4. Rovnovážný měnový kurz5. Měnové intervence6. Agresivita centrálních bank7. Neutralita a superneutralita peněz8. Finanční integrace9. Měnová politika a finanční stabilita10. Model obchodovatelného a neobchodovatelného zboží11. Historie měnové politiky ČNB12. Půlstoletí vývoje světových peněz13. Fenomén svrchovaného rizika14. Závěrečné opakování vybraných témat

Literatura

FRAIT, Jan, Zlatuše KOMÁRKOVÁ a Luboš KOMÁREK. Monetary Policy in a Small Economy after Tsunami: A New Consensuson the Horizon? Finance a úvěr-Czech Journal of Economics and Finance. 2010, roč. 61, č. 1, s. 5-33. ISSN 0015-1920.KOMÁREK, Luboš a Martin MOTL. Behaviorální a fundamentální rovnovážný měnový kurz české koruny. Politická ekonomie.2012, roč. 60, č. 2, s. 147-166. ISSN 0032-3233.KOMÁREK, Luboš a Ivana KUBICOVÁ. Možnosti identifikace bublin v české ekonomice. Politická ekonomie. 2011, roč.59, č. 2, s. 164-183. ISSN 0032-3233.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D. MBA M.S.c

Vyučující

doc. Ing. Luboš Komárek, Ph.D. MBA M.S.c