Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nepřímé daně B (NDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NDB - Nepřímé daně B, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Prohloubit základní znalosti principu uplatňování daně z přidané hodnoty.2. Popsat uplatňování DPH ve specifických případech včetně praktické aplikace.3. Objasnit základní vazby českého zákona o DPH na Směrnici o společném systému DPH.4. Prohloubit znalosti spotřebních a energetických (ekologických) daní včetně jejich praktické aplikace.

Osnova

1. Shrnutí základních práv a povinností plátce. Odlišnosti pravidel uplatňování DPH v tuzemsku, v rámci EU a vevztahu k třetím zemím.2. Typy obchodních smluv a jejich vazba na DPH.3. Nájem a podnájem věcí movitých a vybraných nemovitých věcí. Údržba, opravy a technické zhodnocení majetku. Dlouhodobýmajetek a úprava odpočtu daně.4. Uplatňování DPH ve stavebnictví. Bytová výstavba a stavby pro sociální bydlení. Převod vybraných nemovitýchvěcí. Režim přenesení daňové povinnosti u tuzemských zdanitelných plnění.5. Oprava základu daně a výše daně. Oprava odpočtu daně. Daňové doklady. Promítnutí oprav do daňového přiznání.6. Dodání a pořízení zboží v rámci EU ve specifických případech. Přemístění obchodního majetku. Zasílání zboží.Dodání a pořízení nových dopravních prostředků.7. Poskytování služeb v rámci EU a třetích zemí včetně specifických případů.8. Uplatňování DPH při dovozu a vývozu zboží.9. Zvláštní režimy.10. Institut vracení DPH v ČR a jiných členských státech. Základní informace ohledně registrace českých plátcův jiných členských státech.11. Správa DPH. Registrace a zrušení registrace. Sankce za nesplnění povinností stanovených zákonem o DPH. Zdaňovacíobdobí. Zákonné lhůty pro splatnost daně a vracení nadměrného odpočtu. Postup k odstranění pochybností.12. Ručení za nezaplacenou daň. Zvláštní způsob zajištění daně. Daňové přiznání. Evidence pro daňové účely ve vazběna daňové přiznání k DPH, Souhrnné hlášení a Intrastat. Opravné a dodatečné daňové přiznání.13. Zákon o DPH platný v ČR ve vazbě na Směrnici o společném systému DPH. Judikáty Soudního dvora Evropské unie.14. Uplatňování spotřebních a energetických daní u jednotlivých komodit. Předmět daně, sazby daně, výpočet daně,daňová přiznání.

Literatura

LEDVINKOVÁ, Jana. Daň z přidané hodnoty 2015: úplné znění zákona o DPH od 1. ledna 2015 s pedagogickými pomůckamivčetně komentářů a grafů. 7. vyd. Praha: VOX, 2015. 396 s. ISBN 978-80-87480-34-2 .GALOČÍK, Svatopluk a Oto PAIKERT. DPH 2015: výklad s příklady 11. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015. 383 s. ISBN978-80-247-5500-7 .KOTENOVÁ, Bohumila, Petra PETROVÁ a Milan TOMÍČEK. Zákon o spotřebních daních. Komentář. 1. vyd. Praha: WoltersKluwer ČR, 2010. 504 s. ISBN 978-80-7357-549-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Kateřina Krzikallová

Vyučující

Ing. Kateřina Krzikallováprof. Ing. Jan Široký, CSc.