Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizační projektování (ORPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ORPR - Organizační projektování, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je diskutovat metodologická východiska spojená s organizačním projektováním, identifikovat organizačníproblémy, navrhovat organizační strukturu a vyhodnocovat návrh organizačních opatření.

Osnova

1. Základní pojmy a význam organizačního projektování. Metodologická východiska a přístupy k organizačnímu projektování.2. Modelová a počítačová podpora organizačního projektování. Softwarové produkty, popis, struktura.3. Modelová a počítačová podpora analýzy faktorů ovlivňujících strukturování organizace. Velikost, stáří, okolí,strategie, technologie, struktura, globalizace. 4. Formální organizační struktury. Charakteristika jednotlivých forem, jejich výhody a nevýhody.5. Cíle organizačního projektování. Přístupy ke stanovení cílů.6. Struktura organizačního projektování. Organizační projektování jako rozhodovací proces.7. Organizační diagnostika. Cíle, zaměření, základní etapy, metody.8. Navrhování organizačních pozic. Specializace práce, formalizace chování, výchova a školení.9. Navrhování organizačních jednotek. Principy jejich tvorby, stanovení jejich velikosti.10. Dimenze delegování rozhodování. Centralizace, decentralizace, problematika delegování.11. Dimenze formalizace. Organizační a řídící normy, jejich význam a tvorba.12. Strukturální konfigurace. Jednoduchá organizační struktura, strojní a profesionální byrokracie, divizionálníformy, hybridy.13. Personalistika a její vztah k organizování. Metody a přístupy k hodnocení pracovníků. Význam při tvorbě organizačníchopatření.14. Organizování procesů. Metody a modely organizování procesů. Modelová a počítačová podpora analýzy a navrhováníprocesů.

Literatura

CEJTHAMR, Václav a Jiří DĚDINA. Management a organizační chování. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. 352 s.ISBN 978-80-247-3348-7 .BLAŽEK, Ladislav. Management. Organizování, rozhodování, ovlivňování. Praha: Grada Publishing, 2011. 191 s. ISBN978-80-247-3275-6 .DĚDINA, Jiří a Jiří ODCHÁZEL. Management a moderní organizování firmy. Praha: Grada Publishing, 2007. 324 s.ISBN 978-80-247-2149-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Blanka Bazsová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Blanka Bazsová, Ph.D.