Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní etika a společenské chování (PESCHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PESCHO - Profesní etika a společenské chování, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Definovat etiku a morálkuDefinovat společenské chováníVyjmenovat etické kategoriePopsat etické kategorie a pojmyVysvětlit rozdíl mezi vhodným a nevhodným etickým chováním (jedince, firmy, profese)Diskutovat o hodnotách člověkaObjasnit rozdíl mezi etikou svědomí a etikou odpovědnostiDiskutovat nad vhodným a nevhodným společenským chovánímPorovnat jednotlivé zdroje etického uvažováníVyužít zásad společenského chování v osobním i pracovním životěUvést rozdíly v etických zásadách jednotlivých profesíPorovnat etické kodexy jednotlivých profesí a firem

Osnova

Stručný přehled etického myšlení (antická etika (Homér, Sokrates, Platón), etika období středověku (Aurelius, Akvinský ), novověk (Machiavelli, Mill J., Mill J. St., Kant)2. Etické hodnoty v ekonomické praxi (objasnění vztahu morálka a etika, klíčové hodnoty v tržním hospodářství – svoboda, spravedlnost, odpovědnost, důvěra)3. Profesní etika (profese, výdělečná činnost a životní poslání, prestiž povolání, identifikace s povoláním, firmou, loajalita, věrnost, hrdost, kritika, udání, korupce , řízená provokace).4. Etický kodex (význam etického kodexu, druhy etických kodexů, etické komise, etické vzory, etické otázky, problémy a konflikty spojené s médii) Společenské chování 1. Takt a ohleduplnost, pozdrav, představování, oslovování 2. Sliby, omluva, kompromisy a tabu 3. Společenská setkání, pozvánky, návštěvy 4. Společenská konverzace a korespondence (pravidla rozhovoru, umění naslouchat)

Literatura

Dytr, Z. a kol. Etika v podnikatelské prostředí, Praha: Grada Publishing, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Gibarti, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Gibarti, Ph.D.