Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné finance B (PFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PFB - Veřejné finance B, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základní poznatky z veřejných financí A a identifikovat některé teoretické a praktické oblasti k bližšímuseznámení. Vysvětlit charakter dopadu daní na poplatníky a vznik nákladů zdanění.Navrhovat přístupy k výběru veřejných projektů.Charakterizovat druhy veřejného majetku a způsoby hospodaření s majetkem.Posoudit vybrané problémy veřejných rozpočtů.Kategorizovat veřejné zakázky.Zhodnotit vybrané aktuální problémy veřejných rozpočtů.

Osnova

1. Úvod2. Historie veřejných financí v české ekonomice: - ekonomické směry prosazující se v oblasti veřejných financí na českém území od vzniku republiky,- daňová reforma 1927,- členění veřejných rozpočtů, vývoj financování samosprávy.3. Daňové incidence:- daňové incidence,- typy daňové incidence,- teorie přenášení daňového břemene,- praktické možnosti měření daňového břemene.4. Náklady zdanění:- pojetí nákladů zdanění,- administrativní náklady,- mrtvá ztráta.5. Vliv sociálních dávek na pracovní úsilí:- modely poskytování sociálních dávek.6. Pojetí běžného a kapitálového rozpočtu:- pojetí běžného a kapitálového rozpočtu,- sestavení běžného a kapitálového rozpočtu,- běžný a kapitálový rozpočet územního samosprávného celku.7. Veřejný majetek:- veřejný majetek,- majetek ČR,- majetek krajů,- majetek obcí,- Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.8. Zásady hodnocení veřejných výdajů:- vývoj veřejných výdajů,- efektivnost veřejných výdajů,- postup výběru projektů,- hodnocení projektů.9. Veřejné zakázky:- zákon o veřejných zakázkách,- koncesní zákon.10. Veřejný dluh: - veřejný dluh, - ekonomie veřejného dluhu.11. Aktuální otázky státního rozpočtu:- aktuální otázky státního rozpočtu (v daném roce),- faktory ovlivňující vývoj příjmů,- vyrovnanost rozpočtu, - mandatorní výdaje, - daňové asignace.12. Pravidla související s používáním prostředků EU v ČR:- úrovně čerpání prostředků EU,- implementační uspořádání operačních programů.

Literatura

LUDER, K. Developments in Public Sector, Accounting. Speyer: University for Public Administration, 1999

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Tománek, CSc.

Vyučující

Ing. Anna KovářováIng. David Lenert, Ph.D., MBA