Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikání malé a střední firmy (PMSF-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMSF-K - Podnikání malé a střední firmy, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Vědět základní teoretické, praktické a legislativní poznatky o MSP2. Rozumět podstatě, rolím a funkcím MSP3. Určit hlavní a dílčí cíle MSP4. Hodnotit poznaný stav praxe, ocenit hlavní faktory změny současného stavu a poznání MSP, navrhnout konkrétnípostupy pro efektivní rozvoj MSF5. Uchopit a pochopit podstatu vlastníka v MSF, ekonomického rozhodování, vedení a řízení procesů v MSF 6. Obeznámit s teorií a praxí MSF, aplikovat teoretické poznatky do praktických návrhů a doporučení fiktivní firmy(semestrální práci)

Osnova

- Postavení a role malého a středního podnikání ve společnosti /MSP/- Projevy globalizace a členství ČR v EU v MSP a typologie MSP - Podnikatelská filozofie, identita a integrita malé a střední firmy /MSF/ - Podnikatelský záměr- Základy provozní ekonomiky MSF - MSF a její vztahy k bance, vč. podpory MSP v kontextu s členstvím ČR v EU - Rodinné podnikání- MSF a synergické podnikání (sítě, klastry, aliance, améby, konsorcia aj.)- Transformace malého podniku - Podnikavost, leadership a konkurenceschopnost- Svět podnikání a ženy (generová politika, specifika podnikání žen aj.)- Aktuální téma

Literatura

BLECHARZ, Pavel, Hana ŠTVERKOVÁ a Dagmar ZINDULKOVÁ. Poradenství: Založení a řízení poradenské firmy. Praha:Ekopress, 2013. ISBN 978-80-86929-941. VEBER, Jaromír a Jitka SRPOVÁ a kol. Podnikání malé a střední firmy. 3. roz. vyd. Praha: GRADA, 2012. ISBN 978-80-247-4520-6 .KISLINGEROVÁ, Eva. Chování podniku v globalizujícím se prostředí. Praha: C.H.Beck, 2005. ISBN 80-7179-847-9 .FOTR, Jiří a Ivan SOUČEK. Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. Praha: Grada 2005. ISBN 80-247-0939-2 .HISRICH, Robert D. a Michael P. PETERS. Založení a řízení nového podniku. Praha: Victoria Publishing, 1996. 501s. ISBN 80-85865-07-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Hana Štverková, Ph.D., MBA

Vyučující

Ing. Pavlína Křibíková, Ph.D.Ing. Hana Štverková, Ph.D., MBA