Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví I. (POJ I.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POJ I. - Pojišťovnictví I., Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními informacemi z oblasti fungování pojišťovnictví jako systému.Studenti budou, po jeho absolvování, znát základní pojmy a termíny z oblasti pojištění a pojišťovnictví, budouumět charakterizovat jednotlivé subjekty a základní principy pojištění, budou rozlišovat mezi dostupnými produktyživotního a neživotního pojištění a budou vědět o specificích národního pojistného trhu.

Osnova

1. Úvod do problematiky pojištění.2. Pojišťovnictví a pojištění - základní pojmy, instituce a činnosti v oblasti pojišťovnictví. Systémy pojištění.3. Historie a vývoj pojištění a pojišťovnictví - základní vývojové etapy pojištění, vývoj pojišťovnictví na území dnešní ČR.4. Klasifikace komerčních pojištění - klasifikace pojištění dle základních hledisek (dle odvětví, dle územní platnosti, ale pojištěných rizik, dle způsobu určení pojistného plnění, apod.)5. Pojistná smlouva - smluvní pojištění, náležitosti pojistné smlouvy, pojistné podmínky, vznik a zánik pojištění.6. Životní pojištění - charakteristika, základní pojmy, pojistné, produkty ŽP, modifikované podoby životního pojištění.Úloha ŽP v ekonomice. 7. Penzijní připojištění se státním příspěvkem - charakteristika, penzijní fondy, základní typy výplat, druhy penzí, PP v České republice.8. Neživotní pojištění - charakteristika, druhy NP. Úloha NP v ekonomice.9. Neživotní pojištění - pojištění majetku obyvatelstva, pojištění podnikatelských a průmyslových rizik, pojištění zemědělských rizik.10. Neživotní pojištění - pojištění odpovědnosti. 11. Sociální pojištění - charakteristika, základní pojmy, systém sociálního pojištění, sazby sociálního pojištění, veřejné zdravotní pojištění, nemocenské pojištění, důchodové pojištění,státní politika zaměstnanosti.

Literatura

[1] DAŇHEL, J. a kol. Pojistná teorie. Praha: Professional Publishing, 2006.[2] DUCHÁČKOVÁ, E. Pojišťovnictví a pojištění. Praha: Ekopress, 2000.[3] DUCHÁČKOVÁ, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha: Ekopress, 2005.[4] DUCHÁČKOVÁ, E., DAŇHEL, J. teorie pojistných trhů. Praha: Professional Publishing, 2010.[5] Aktuální platná legislativa

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Zdeněk Zmeškal

Vyučující

Ing. Martina Borovcová, Ph.D.prof. Dr. Ing. Zdeněk Zmeškal