Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví II. (POJ II.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POJ II. - Pojišťovnictví II., Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s komplexní problematikou řízení komerčních pojišťoven. Studenti budou, pojeho absolvování, schopni aplikovat principy řízení rizik a pojištění, orientovat se v oblasti řízení a ekonomikypojišťoven a rozlišit jednotlivé formy transferu rizik v pojišťovnictví. Na základě absolvovaných cvičení budouschopni zpracovat analýzu pojistných produktů či určit optimální produkt pojištění dle stanovených kritérií.

Osnova

1. Úvod 2. Pojem riziko v pojišťovnictví, risk management 3. Pojistné plnění a pojistné 4. Pojišťovna, princip jejího hospodaření 5. Regulace pojišťovny. Základní aspekty vzniku, fungování a zániku pojišťovny6. Finanční výkazy, sloventnost, specifické fiannční ukazatele pojišťovny7. Pojistné rezervy 8. Investiční řízení v pojišťovně, legislativa pojišťovny 9. Vnitřní organizace a procesy pojištovny v tuzemské pojišťovně, její marketing 10. Zajištění pojišťovny a soupojištění 11. Finitní a finanční zajištění 12. Alternativní přenos rizik ART, vývojové trendy v pojišťovnictví

Literatura

CIPRA, Tomáš. Finanční a pojistné vzorce. Praha: Grada, 2006. 374 s. ISBN 80-247-1633-X .CIPRA, Tomáš. Zajištění a přenos rizik v pojišťovnictví. Praha: Grada, 2004. 260 s. ISBN 80-247-0838-8 .DUCHÁČKOVÁ, Eva, Jaroslav DAŇHEL. Teorie pojistných trhů. Praha: Professional Publishing, 2010. 216 s. ISBN 978-80-7431-015-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Zdeněk Zmeškal

Vyučující

Ing. Martina Borovcová, Ph.D.Ing. Jiří Valecký, Ph.D.prof. Dr. Ing. Zdeněk Zmeškal