Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická regionalizace visegradských zemí (PRVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRVC - Politická regionalizace visegradských zemí, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům ucelený přehled o obsahu a rozvoji současných hlavních teoretických přístupůk procesu regionalizace a interregionalizace a také o potenciálu spolupráce Visegrádské skupiny v rámci Evropskéunie a v širším mezinárodním kontextu.

Osnova

1. Systematická analýza mezinárodní vztahů po studené válce.2. Význam regionalismu v přeměně soudobých mezinárodních vztahů3.Interregionalismus jako jeden z efektivních projektů v mezinárodních vztazích.4. Kooperace visegradské skupiny - historie, oblasti, cíle.5. Zdroje společné historie zemí ve střední Evropě - Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko.6. Tranzitivní demokratický proces v Maďarsku po roce 1989.7. Současný politický systém Maďarska. Vztahy politických institucí. Politická struktura. Limity demokracie. Maďarskénárodní zájmy.8. Zdroje maďarské politické kultury. Stereotypy a převládající typ ideologie. Nacionalismus jako určující rysmaďarského veřejného života.9. Polský vývoj po roce 1989 - evoluce polské společnosti. Role hnutí Solidarita: jeho původ, lídři, vliv na středoevropskézemě. Polsko v současné Evropě a Evropské Unii.10. Současný politický systém Polska. Vztahy politických institucí. Politická struktura. Limity demokracie. Polskénárodní zájmy. 11. Zdroje polské politické kultury. Stereotypy, převládající typ ideologie. Religiozita Poláků jako určující charakteristikaspolečnosti. Jan Pavel II. jako religiózní a politický lídr a jeho role v polské transformaci. Diplomacie II. cesty- zaměření na problémy spojené s visegradskými zeměmi.12. Národní zájmy zemí visegradské skupiny - společné a rozdílné.13. Kooperace a integrace visegradských zemí v zahraniční a obranné politice.

Literatura

Krejčí O. Geopolitics in the Central European Region: The View from Prague and Bratislava. Bratislava: Veda, 2005Judt, T, Snyder, T. Thinking the Twentieth Century. 2013 Söderbaum,F. New Regionalism and the European Union. Routledge 2011. Gubová, O. Several Remarks on the theory of Regionalism and Interregionalism.

Požadavky

Žádné

Garant

PhDr. Olga Gubová

Vyučující

PhDr. Olga Gubová