Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo ve sportu (PvSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PvSP - Právo ve sportu, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Seznámit studenty s prameny práva a aplikovat je do sportovního prostředí 2. Zařadit a podrobit sportovní odvětví právnímu řádu EU. 3. Definovat národní a mezinárodní organizace v oblasti sportu. 4. Analyzovat sportovce v právním řádu ČR a právním systému EU.

Osnova

:1.Úvod do problematiky, prameny práva ve sportu (obchodní zákoník, občanský zákoník, zákon o sdružování občanů,zákon o podpoře sportu), historie práva ve sportu, právo na sport. Zákony vzhledem ke sportovnímu prostředí.2. Pracovněprávní vztahy ve sportu. Dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti, pracovní poměr. Živnostenskéoprávnění.3. Sport a právo v EU 1, jednotný vnitřní trh EU a sport, případy pro volný pohyb osob z pohledu sportovců, smlouvyo přidružení a svoboda poskytovaných služeb.4. Sport a právo EU 2. Příklady: Bosman, Warlave, Deliege, Kolpák, Simutenkov, Lehtonen a jiné.5. Postavení sportovce v právním řádu ČR. Povinnosti sportovce, při zahájení sportovní činnosti (Živnostenský úřad,FÚ, OSSZ, pojišťovna). Sportovec, trenér, rozhodčí ve vztahu k živnosti.6. Specifika sportovních klubů jako obchodních společností, založení sportovního klubu, občanská sdružení ve sportu.7. Právní úprava darů, reklamy, sponzoringu, daňové aspekty při provozování sportovní činnosti.8. Profesionální smlouvy ve sportu. Jiné smlouvy vyskytující se ve sportovním prostředí (obsah, forma, podstatnénáležitosti).9. Zastupování sportovce, sportovní manažer, sportovní agent.10. Odpovědnost sportovců, trestněprávní odpovědnost ve sportu, občanskoprávní odpovědnost ve sportu, příkladyz praxe.11. Řešení sporů ve sportu, arbitrážní komise sportovních svazů, řešení sporů před obecnými soudy, mezinárodnísportovní arbitráž, druhy soudů. rozhodčích a delegátů. Zákon o daních z příjmu vztahující se na sportovní oblast.12. Daňová problematika sportovců individuálních a kolektivních sportů, trenérů, rozhodčích a delegátů. Zákon odaních z příjmu, vztahující se na sportovní oblast.13. Daňová problematika sportovních klubů. Obchodních společností (a.s., s.r.o.) a neziskových organizací.Granty a dotace ve sportu. Projekty.

Literatura

HAMERNÍK, Pavel. Sportovní právo s mezinárodním prvkem. Auditorium, 2009. ISBN 978-80-903786-1-2 .Kolektiv autorů. Otázky sportovního práva. Praha: Ústav státu a práva; Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství AlešČeněk, 2008. ISBN 978-80-904024-1-6 .KOSÍK, Miloš a Miroslav PACUT. Smlouvy ve sportu. VŠB-TUO, 2009. ISBN 978-80-248-2004-0 .NOVOTNÝ, Jiří et al. Sport v ekonomice. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s.,2011. ISBN 978-80-7357-666-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D.Dr Mgr. Michal Koziel, Ph.D.