Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální politika (REG POL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu REG POL - Regionální politika, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V průběhu studia tohoto předmětu představenými teoretickými přístupy a prezentovanými zkušenosti z empirickýchstudií a konkrétních příkladů získat poznatky o cílech a strategických koncepcích, o objektech a typech ekonomickýchnástrojů a o veřejno-správních a manažerských institucích uskutečňující regionálně-politické aktivity na regionální,národní a unijní úrovni. Vybavit posluchače schopností: Kategorizovat a formulovat argumenty pro uplatnění aktuálních přístupů k regionální politice.Modifikovat a sestavovat starší stále platné a nové objekty inovací a kreativity regionální politiky.Navrhovat a tvořit typy problémových a konkurenceschopných teritorií (regionů).Generalizovat a vymýšlet hlavní části strategického postupu pro konkrétní situace.Vysvětlovat a sestavit úlohy konkrétních institucí v regionální politice.Plánovat, integrovat a řídit další nutné kroky v programování regionální politiky.

Osnova

1. Východiska regionální politiky (RP): - Pojem region v teoriích a v praxi, skupiny aktérů v prostoru. - Procesy splývání hlavních cílů, změny v provádění a pilíře strategie RP. 2. Vymezení a ekonomické argumenty používání RP - Definice: obecná, česká, britská, rakouská a jejich zhodnocení.- Zdůvodnění regionálně-politických zásahů (ekonomické, sociální a ekologické). 3. Koncepce strategií RP: východiska, předpoklady a praktické využití- Strategie orientovaná na mobilitu: Neoklasický přístup a keynesiánský přístup:.- Endogenní strategie: Technologická a inovační orientace.- Koncepce „učících se regionů“ a „utváření místa“ (podle Glaser).- Selektivnost v RP: Konkurenceschopná a pojišťovací.4. Regionální ekonomické intervence - Klasické, věcné členění (podle Vanhove, Klaassen) .- Podle druhu vlivu, cílových adresátů a typu činnosti (podle Maier, Tödtling)- Regionální programy: v rámci RP a odvětvových politik v ČR. 5. Institucionální zajištění regionální politiky v ČR: národní a regionální - Programové regionální dokumenty: EU a ČR: výčet, obsah a úloha.- Sedm principů pravidla RP: jejich účinnost při rozvoji.6. Objekty regionálních intervencí- Inovace, klastry, role měst v regionu, destinační management- Přímé zahraniční investice, IKT a marketing v regionální politice.- Regionální aspekty jistých změn a nové přístupy k managementu.

Literatura

1. BUČEK, M., Š. REHÁK a J. TVRDOŇ. Regionálna ekonómia a politika. Bratislava: lura Edition, s.r.o., 2010. 269s. ISBN 978-80-8078-362-4 . s 115-227.2. MAIER, G. a F. TÖDTLING. Regionálna a urbanistická ekonomika. Regionálny rozvoj a regionálna politika. Bratislava:ELITA, 1998. ISBN 80-8044-049-2 . Str. 211–238.3. MALINOVSKÝ, J. a J. SUCHÁČEK. Velký anglicko-český slovník regionálního rozvoje a regionální politiky EU. Ostrava:VŠB – TU Ostrava, 2006. 959 s. ISBN 80-248-1117-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Malinovský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Malinovský, Ph.D.