Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z institucionální ekonomie (SIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SIE - Seminář z institucionální ekonomie, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pedagogickým cílem tohoto kurzu je schopnost studentů:- definovat instituce v kontextu institucionální ekonomie- identifikovat a zhodnotit vliv institucí na ekonomický život společnosti- vysvětlit vývoj institucí a rozlišit přitom "human action" a "human design" koncept- charakterizovat typologii institucí.- ilustrovat vliv formálních a neformálních institucí na ekonomické chování lidí- diagnostikovat silné a slabé stránky institucionálního rámce české ekonomiky- vést rozpravu (diskutovat) o vztahu mezi "tvrdými" a "měkkými" faktory ekonomického rozvoje- propojovat poznatky z technokraticky pojatých předmětů s poznatky z více humanisticky zaměřených věd.

Osnova

1. Seznámení s institucionální ekonomií2. Instituce v ekonomice a v ekonomii3. Institucionální změna – vývoj institucí4. Instituce a ekonomický rozvoj5. Vlastnická práva6. Smlouvy a právní rámec ekonomiky7. Úloha státu z pohledu institucionální ekonomie8. Firma z hlediska institucionální ekonomie9. Domácnost (rodina) z hlediska institucionální ekonomie10. Vliv kulturních a náboženských faktorů na ekonomický rozvoj11. Ekonomický přístup k politice12. Institucionální změny a transformace české ekonomiky13. Komparace explicitních a implicitních přístupů k institucím v ekonomických programech politických hnutí a stran

Literatura

1. MLČOCH, Lubomír. Institucionální ekonomie. Vyd. 2. Praha: Univerzita Karlova, 2005, 189 s. ISBN 80-246-1029-9 .2. VOIGT, Stefan. Institucionální ekonomie. Praha: Liberální institut, 2008, 236 s. ISBN 978-808-7197-134.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Václav Jurečka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Václav Jurečka, CSc.