Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systém národních účtů (SNU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SNU - Systém národních účtů, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurz národního účetnictví představuje různé způsoby dokumentace makroekonomických agregátů. Frekventantise naučí zejména základní aspekty evidence ESA 1995. Studenti budou schopni popsat a definovat rozdílné statisticképroblémy mezi zeměmi. Kurz tak může nastartovat kariéru v národních statistických úřadech.

Osnova

Osnova přednášek (rozsah přednášek je přizpůsoben zkrácené délce semestru závěrečných ročníků, tj. 12 týdnů výuky)1. Úvodní přednáška, podmínky ukončení předmětu, hlavní makroekonomické agregáty.2. Význam a funkce národního účetnictví, vývoj soustav národohospodářských ukazatelů.3. Národní hospodářství jako systém, vymezení národního hospodářství pro potřeby národního účetnictví.4. Obecná východiska systému národních účtů. Produkce, důchod, úspora a akumulace, jmění a jeho změny.5. Základní kategorie národního účetnictví. Institucionální sektory, odvětví, transakce.6. Účty a účetní salda. Účty institucionálních sektorů a jejich posloupnost.7. Tabulky zdrojů a užití, symetrická input-output tabulka. Využití tabulek původu a užití zboží a služeb, strukturníanalýza.8. Satelitní účty. Sociální matice. Čtvrtletní národní účty, krátkodobé předpovědi agregátů tvorby a užití HDP– modelování. Regionální účty.9. Systém národních účtů OSN a jeho revize.10. Evropský systém integrovaných hospodářských účtů a jeho revize.11. Systém národních účtů v ČR jako základní zdroj pro makroekonomickou analýzu a komparaci. Dostupnost, vyhledávánía zpracování dat pro analytické účely.12. Využití systému národních účtů v makroekonomické analýze a v komparativní ekonomii. Případové studie.Osnova cvičení1. Úvodní cvičení. Podmínky udělení zápočtu, osnova cvičení. Seznámení se s datovými zdroji pro ekonomickou analýzu,software. Struktura manuálu ESA 1995 a SNA 1993.2. Produkce. Výpočet HDP různými metodami, analýza příspěvků faktorů k růstu HDP v ČR. Význam institucionálníchsektorů pro tvorbu HDP.3. Analýza sektorů domácností a vládních institucí v ČR. Charakteristika, význam, funkce, podsektory. Posloupnostsektorových účtů.4. Analýza technicko-ekonomických vazeb v ČR. Tabulky dodávek a užití, základní typy technických koeficientů. TabulkySIOT, koeficienty komplexní spotřeby.5. Regionální účty a jejich užití v makroekonomické analýze ČR. Čtvrtletní národní účty ČR a konjunkturní analýza.6. Alternativní zdroje dat pro makroekonomickou analýzu. Práce s daty, časové řady, využití kvantitativních metodekonomické analýzy.

Literatura

HRONOVÁ, Stanislava, Jakub FISCHER, Richard HINDLS a Jaroslav SIXTA. Národní účetnictví: nástroj popisu globálníekonomiky. Praha: C. H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-153-6 .HRONOVÁ, Stanislava a Richard HINDLS. Příklady z národního účetnictví. Praha: Oeconomica Praha, 2006. ISBN 80-245-1024-3 .HRONOVÁ, Stanislava a Richard HINDLS. Národní účetnictví – koncept a analýzy. Praha: C. H. Beck, 2000. ISBN 80-7179-235-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Zuzana Machová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zuzana Machová, Ph.D.