Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie integračních procesů (TIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TIP - Teorie integračních procesů, Ekonomická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1.Analyzovat hlavní teoretické aspekty současných procesů mezinárodní ekonomické integrace.2.Zhodnotit vývoj integračních procesů na základě teoretických znalostí.3.Syntetizovat dílčí poznatky pro vytvoření uceleného názoru.4.Vyhodnotit stav integrovanosti EU na základě získaných teoretických znalostí.

Osnova

1. Základní pojetí a aspekty regionální a globální integrace v současné světové ekonomice, jejich hybné síly, povahasoudobých integračních procesů.2. Realizační formy a stupně ekonomické integrace. Aplikace teoretických poznatků na reálné integrace ve světovéekonomice. 3. Hlavní názorové proudy v integrační teorii - vybrané teoretické koncepce, rozdíly v pojetí a hodnocení integrace.4. Hypotetické modely integrace - modely (paradigmata) Evropského integračního procesu.5. Překážky integračního procesu. Protiintegrační síly ekonomického a neekonomického charakteru ve světové ekonomicea politice. Příčiny a projevy desintegračních tendencí.6. Specifické rysy integračních procesů v podmínkách rozvojových zemí. Hybné síly integrace. Překážky efektivníintegrace objektivního a subjektivního charakteru.7. Malé ekonomiky a jejich postavení ve světové ekonomice a v integračních procesech. Výhody a nevýhody ve srovnánís velkými ekonomikami. Analýza postavení malých členských zemí v Evropské unii, jejich váha v orgánech Unie, možnostiovlivňovat formování integračního programu. 8. Teorie účinků ekonomické integrace - aspekty související se vznikem celní unie.9. Statický model celní unie, efekty „vytváření“ a „odchylování“ obchodu. Model s dílčí a všeobecnou rovnováhou.Dynamický model celní unie - vybrané aspekty související s úsporami z rozsahu. 10. Teorie účinků hospodářské unie. Důsledky integrace trhů práce a kapitálu.11. Teorie měnové unie. Integrace v monetární oblasti - historie a současnost. Problematika optimální měnové oblasti.12. Globalizace světové ekonomiky, její dynamika a vliv na soudobé postavení a budoucnost regionálních integracíve světové ekonomice. Rozporné důsledky globalizačních procesů.

Literatura

STAAB, Andreas. The European Union Explained: Institutions, Actors, Global Impact. 2.vyd. Bloomington: IndianaUniversity Press, 2011. ISBN 978-0-253-22303-6 .ZLÝ, Bohumír. Úvod do teorie mezinárodní ekonomické integrace. Brno: Tribun EU, 2009. ISBN 978-80-7399-719-9 .ZLÝ, Bohumír. Teorie mezinárodní ekonomické integrace. Karviná: Slezská univerzita v Opavě – Obchodně podnikatelskáfakulta v Karviné, 2006. ISBN 80-7248-376-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Radomír Kaňa, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D.Ing. Radomír Kaňa, Ph.D.