Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie I (EKO I.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO I. - Ekonomie I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními ekonomickými kategoriemi, s chováním různých typů ekonomických subjektů (spotřebitelé, podniky, vláda, zahraniční subjekty) a s mechanismem, jakým fungují jednotlivé typy trhů v současném ekonomickém systému.

Osnova

1. Základní souvislosti výrobního a spotřebního procesu. Výrobní faktory –hranice výrobních možností (firmy, ekonomiky).2. Specializace, směna a vznik peněz. Funkce peněz v ekonomice a jejich formy.3. Tržní mechanismus a základní souvislosti jeho fungování. Poptávka, nabídka, cena.4. Utváření poptávky – teorie chování spotřebitele.5. Utváření nabídky – teorie chování firmy v tržních strukturách.6. Trh práce. Teorie lidského kapitálu.7. Trh kapitálu (zapůjčitelných fondů).8. Trh půdy a přírodních zdrojů.9. Makroekonomické agregáty (HDP, HNP). Předpoklady národohospodářské rovnováhy.10. Inflace a nezaměstnanost – jejich příčiny, důsledky a předcházení.11. Cíle a nástroje ekonomické politiky vlády (fiskální a monetární politika). Úloha státního rozpočtu a centrální banky.12. Platební bilance státu a měnový kurs.13. Mezinárodní obchod. Obchodní bilance státu.14. Mezinárodní ekonomická integrace a postavení malé otevřené ekonomiky.

Literatura

1 Jurečka, V. a kol.: Úvod do ekonomie. Učební text pro studenty neekonomických oborů. 3. upravené vydání. VŠB-TU Ostrava, 2011.2 Mankiw, G.: Principles of Economics. 5th edition. Mason, USA. South Western Cengage Learning, 2008

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ivana Jánošíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ivana Jánošíková, Ph.D.Ing. Monika Šulganová, Ph.D.