Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonometrie (EKON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKON - Ekonometrie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je zvládnutí postupu ekonometrického modelování se zaměřením na ekonomickou interpretaci, verifikaci modelu a jeho následné využití v praxi při řízení a rozhodování na mikro, mezzo a makroúrovni. Cvičení jsou věnována praktickým aplikacím prostřednictvím softwarového produktu SPSS. Student pro absolvování předmětu získá představu o výhodách a nevýhodách ekonometrického modelování s tím, že bude schopen samostatně řešit úlohy vyplývající z každodenní potřeby ekonomické praxe.

Osnova

Tématická náplň předmětu: Ekonometrie 1. Úvod do ekonometrie. 2. Analýza časových řad.3. Jednoduchý lineární regresní model.3. Vícenásobný regresní model.4. Statistická verifikace.6. Specifikace modelu.5. Ekonometrická verifikace.- autokorelace- heteroskedastiicta- multikolinearita- normalita reziduí7. Funkční formy regresních modelů.8. Technika umělých proměnných.Podrobnější informace o obsahové náplni jednotlivých přednášek včetně časového harmonogramu jsou uvedeny v elektronickém kurzu Ekonometrie v Institutu vzdělávání.

Literatura

HANČLOVÁ, Jana. Ekonometrické modelování. Klasické přístupy s aplikacemi. Praha: Professional Publishing, 2012.214 s. ISBN 978-80-7431-088-1 .CIPRA, Tomáš. Finanční ekonometrie. Praha: Ekopress, 2008. 538 s. ISBN 978-80-86929-43-9 .HUŠEK, Roman. Ekonometrická analýza. Praha: Oeconomica, 2007. 368 s. ISBN 978-80-245-1300-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jana Hančlová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jana Hančlová, CSc.Mgr. Ing. Lucie ChytilováIng. Jan ManďákMgr. Jana Závacká