Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie rostlin a živočichů (EkoRZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EkoRZB - Ekologie rostlin a živočichů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní pojmy a zákonitosti v ekologii rostlin a živočichů. Pochopení procesů v ekologii fotosyntézy a produkčníekologii.

Osnova

1. Teplota jako ekologický faktor, adaptace živočichů. Světlo jako ekologickýfaktor, adaptace živočichů. Vlhkost jako ekologický faktor, adaptace živočichů.Atmosférický tlak a proudění vzduchu jako ekologický faktor, adaptace živočichů.2. Voda jako ekologický faktor. Podmínky života ve stojatých vodách.Podmínkyživota v tekoucích vodách. Ekologické faktory rašelinišť. Ekologické faktoryperiodických vod a salinních vod.3. Půda jako životní prostředí.4. Potrava. Třídění adaptací – adaptace fyziologické, morfologické a etologické.Vnitrodruhové vztahy. 5. Migrace živočichů. Mezidruhové vztahy. Společenstva živočichů. Kvantitativníznaky zoocenóz. Strukturální a vztahové znaky zoocenóz. 6. Rozmnožování, říje, reprodukční typy, rozmnožovací cykly u savců, ptáků,obojživelníků a plazů. Růst a vývoj mláďat u savců, ptáků, obojživelníků a plazů.7. Záření, modifikace slunečního záření a adaptace rostlin na záření. Teplotníbilance, teplota rostlin a adaptace rostlin na teploty. Vliv složení atmosféryna rostliny.8. Vodní bilance stanoviště, absorbce, transpirace a vodní bilance rostlin.Odolnost rostlin vůči suchu, specifická doba přežití. Voda jako životníprostředí rostlin, adaptace rostlin na vodní prostředí.9. Význam rostlin pro tvorbu půd, vliv reliéfu a rostlin na pedogeneticképrocesy. Závislost rostlin na chemismu půd.10. Fotosyntetická kapacita rostlin, koeficient účinnosti fotosyntézy, závislostčisté fotosyntézy na světle a teple. Růstová analýza rostlin, její význam aaplikace.11. Populace rostlin - definice, charakteristika, šíření populace. Demografierostlin. Struktura populace. Vzájemné vztahy mezi jedinci a populacemi rostlin.Strategie populací rostlin.12. Ekologie společenstva rostlin - definice, vymezení. Horizontální avertikální struktura rostlinného společenstva. Stabilita rostlinnéhospolečenstva, vegetace zonální, azonální a extrazonální. 13. Analýza struktury společenstva, životní formy rostlin. Vegetace potenciální,přirozená, přírodě blízká, rekonstruovaná přírodní, přírodní.14. Změny struktury společenstva rostlin v čase. Ekologická sukcese rostlin,primární a sekundární sukcese, principy a význam v ekosystému. 15. Základy fytocenologie. Invazní a expanzní druhy rostlin, význam.

Literatura

Begon, M., Harper, J. L., Townsend, C. R. Ekologie jedinci, populace aspolečenstva. Vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc. 1997.Janský, L. Fysiologie adaptací. Academia Praha. 1979.Larcher, W. Fyziologická ekologie rostlin. Academia, Praha. 1988.Losos, B., Gulička, J., Lellák, J., Pelikán, J. Ekologie živočichů. SPN Praha. 1985.Slavíková, J. Ekologie rostlin. SPN, Praha, 1986.Vlasák, P. Ekologie savců. Academia Praha. 1986.Stalmachová, B. Ekologie rostlin a živočichů. Učební texty CD. VŠB – TUO, 2004.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Kupka, Ph.D.doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.Ing. Hana Švehláková