Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnika (HGF) (EL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EL - Elektrotechnika (HGF), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je aby student získal přehled o základních principech elektrotechniky v rozsahu potřebném pro absolventaHornicko-geologické fakulty. Aby pochopil propojení těchto teoretických principů s praktickým využíváním elektrickéenergie, zejména v aplikacích se kterými se bude setkávat ve svém oboru.Dále se student v předmětu seznámí se základy ochrany před úrazem v elektrotechnice a s nejdůležitějšími souvisejícímipředpisy, se nimiž se může v praxi setkat.Dále je cílem osvojit si, jak a kde získané vědomosti pozděj doplňovat (literatura, normy, internet ...)

Osnova

Osnova přednášek:- Úvod do předmětu: Energetické zdroje , klasifikace, vlastnosti, elektrické obvody (opak. z fyziky), základnípojmy a zákony, prvky el. obvodů, stejnosměrné obvody, metody určování obvodových veličin - Elektrické měření : obsah, účel, pojmy, označování, metody, druhy a vlastnosti měř. přístrojů - Střídavý proud: vznik, popisy, charakteristické hodnoty, parametry, obvodové veličiny s prvky R,L,C, výkony,kompenzace - Třífázová soustava a obvody: vznik, vlastnosti, výkony, řešení obvodů, točivé pole - Elektrické přístroje: rozdělení, funkce, provedení, jistící a spínací přístroje, elektromagnety, logické řízení,rozdělení, popis, kontaktní logické obvody - Průmyslová elektronika: prvky, rozdělení, provozní vlastnosti, spínače, měniče, použití - Elektrické stroje: úvod, rozdělení, transformátory:princip, konstrukce, provozní stavy, parametry, zapojení - Transformátory: měřící, speciální, autotransformátory, elektrické stroje točivé: rozdělení, princip činnosti- Střídavé stroje: asynchronní motory a generátory, konstrukce, provozní vlastnosti - Střídavé stroje: synchronní stroje, konstrukční provedení, provozní vlastnosti - Stejnosměrné stroje: rozdělení, princip činnosti, konstrukce, , provozní vlastnosti - Výroba a rozvod a elektrické energie : elektrárny, rozvodné sítě, dimenzování vedení - Bezpečnost a ochrana zdraví při práci s el. proudem, předpisy, účinky, princip a druhy ochran před úrazem el.proudemOsnova početních cvičení:1. Řešení stejnosměrných obvodů 2. Řešení střídavých 1-fázových obvodů (2 cvičení)3. Trojfázové obvody, výpočty úbytků napětí pro různé varianty připojení spotřebiče k napájecí síti, dimenzovánívedení, návrh jištění4. Výpočty neřízených usměrňovačů, výpočty poměrů na transformátoru.5. Zápočtová písemka, konzultace, udělení zápočtuOsnova laboratorních cvičení:1. úvod - Bezpečnostní školení. 2. LÚ čís. 1 - Měření na stejnosměrném obvodě.3. LÚ čís. 2 - Měření na jednofázovém střídavém obvodě, kompenzace jalového výkonu.4. LÚ čís. 3 - Měření na trojfázovém obvodě.5. LÚ čís. 4 - Měření na jednofázových usměrňovačích.6. LÚ čís. 5 - Měření na transformátoru.7. LÚ čís. 6 - Měření na asynchronním motoru.8. LÚ čís. 7 - Logické řízení-pásová doprava.

Literatura

Sylaby přednášek a cvičení od vyučujícího.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Kolář, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Kolář, Ph.D.doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.