Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické publikování (ELP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ELP - Elektronické publikování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prakticky provést elektronickou sazbu netriviálního dokumentu v LaTeXu. Zvládnout základy typografie a základyúpravy digitální fotografie pro elektronické publikování.

Osnova

Přednášky:Technologie tvorby dokumentu - Životní cyklus. - Struktura dokumentu: logická a vizuální. Značkovací jazyky, jejich gramatiky, DTD a možnost validace dokumentů. Základy sazby a typografie: - Písmo, sazba a typografie. Základní pojmy a terminologie. - Typy a formáty písem.- Návrh tištěného a elektonického dokumentu. - Zvláštnosti sazby českých dokumentů. Praktická sazba: - Použití TeXu a LaTexu. Komerční nástroje pro elektronickou sazbu. Zpracování obrazových informací: - Rozdělení formátů na rastrové a bitmapové a způsoby jejich ukládání, ztrátovéa bezeztrátová komprese. Pořizování a úprava fotografických předloh: digitální fotografie a skenování.Specifika elektronického publikování: - Konverze a formátování dokumentů.Generování textů z databází, formuláře. Elektronické dokumenty a bezpečnost. Cílové formáty, možnosti jejich úpravy a publikování - Tištěný a elektronický výstup. Možnost prezentace a ochrany dokumentů. Archivace elektronických dokumentů. Adobe Portable Document Format.Projekty:Součástí individuální práce studentů je samostatné zpracování projektu zadaného na začátku semestru cvičícím. Projektse odevzdává ve stanoveném formátu zpravidla prostřednictvím LMS.Počítačové laboratoře:Náplní počítačových cvičení jsou konzultace a řešení semestrálního projektu podle zvoleného zadání. Aktuální tématas problematikou elektronického publikování budou vypisována na začátku semestru.

Literatura

Kolektiv autorů. Jak publikovat na počítači. Science, Veletiny. 216 s. 1996. ISBN 80-901475-77 Beran, Vladimír. Typografický manuál : učebnice počítačové typografie. 1. vyd. Náchod : MANUÁL, 1994. přeruš. st.Bibliogr. ISBN 80-901824-0-2 . Kočička Pavel, Blažek Filip. Praktická typografie. Computer press, Brno. 288 s. 2000. ISBN 80-7226-385-4 Satrapa Pavel. Web design. Neokortex Praha. 414 s. 1997. ISBN 80-902230-1-X Rybička, Jiří. LaTeX pro začátečníky. Konvoj Brno, 1995. ISBN 80-85615-42-8 Goossens, Mittelbach, Samarin: The LaTeX Companion. Addison-Wesley, ISBN 0-201-54199-8 http://www.docbook.orghttp://www.gimp.org/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alisa BabskovaIng. Petr BerekIng. Jan Czopikdoc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D.Ing. Lenka SkanderováIng. Jakub ŠtolfaIng. Svatopluk Štolfa, Ph.D.Ing. Jan Tomeček