Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektromagnetismus (EMag)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EMag - Elektromagnetismus, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit základní fyzikální děje a rovnice v elektromagnetismu. Připravit studentům teoretické podklady z oblastielektromagnetických jevů a uvést je do problematiky řešení okrajových úloh.

Osnova

Přednášky:Aplikace vektorové analýzy v elektromagnetismu.Fyzikální představy elektromagnetického pole. Jednota elektrických a magnetických jevů.Interpretace Maxwellových rovnic v silnoproudu, definice a použití skalárních a vektorových potenciálů v silnoproudu.Elektrické pole v dielektriku, magnetizované prostředí, permanentní magnety.Elektrická vodivost, závislost vodivosti na teplotě, supravodivost.Praktické výpočty kapacit v silnoproudých elektrických zařízeních. Potenciálové koeficienty, částečné kapacity.Praktické výpočty indukčností v silnoproudých elektrických zařízeních.Energie v elektromagnetickém poli, energie ztracená v hysterezním cyklu.Rovnice výkonové rovnováhy, výkonové poměry v poli harmonických veličin. Komplexní Poyntingův vektor.Síly v elektrostatickém a magnetickém poli.Grafické, experimentální a analytické metody výpočtů polí.Numerická řešení polí MKD, MKP, MHP.Odraz a lom elektromagnetických vln, Snellovy zákony, Fresnelovy rovnice. Vedené vlny.Povrchový jev a jev blízkosti. Stínění časově proměnných polí. Numerické výpočty vířivých proudů.Cvičení:Přímá metoda výpočtu polí - Gaussova věta.Použití Ampérova zákona.Biot-Savartův zákon a metoda superpozice.Metoda zrcadlení.Výpočty odporů masivních vodičů.Výpočty kapacit.Výpočty indukčností.Použití indukčního zákona.Síly a energie.Výpočty šíření elektromagnetických vln.Laboratoře:Modelování polí na polovodivém papíru a odporové síti.Grafická relaxace, kontrola výsledků programem QFIELD.Vyšetřování magnetického pole přípojnice v drážce.Závislost indukovaného magnetického pole na vzdálenosti od rotujícího magnetu.Indukování pohybových proudů v rotujícím tělese.Závislost indukčnosti cívky na materiálu jádra.Projekty:Zjišťování mapy elektrostatického pole grafickou relaxací a ověření výsledků numerickou metodou. Počítačové laboratoře:Výpočty elektrostatických polí v programu QFIELD.Výpočty magnetických polí v programu QFIELD.

Literatura

Ivánek,L.: Elektromagnetismus, učební text, Ostrava,2008, ISBN 978-80-248-1486-5 Dědek, L.: Elektromagnetismus. VULTIUM, Brno, 1998, ISBN 80-214-1106-6

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Lubomír Ivánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Lubomír Ivánek, CSc.Ing. Petr Orság, Ph.D.Ing. Stanislav Zajaczek, Ph.D.