Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální metody v mechanice (EMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EMM - Experimentální metody v mechanice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy fotoelasticimetrie – přímkové a druhově polarizované světlo, dočasnýdvojlom, Wertheimův zákon, čáry izoklinné, izochromatické, izostatické. Určenínapětí na nezatíženém obvodu modelu, reflexní fotoelasticimetrie. Základytenzometrie – princip metody základní typy tenzometrů, můstková zapojení,teplotní kompenzace, vyhodnocení tenzometrických růžic, tenzometrické snímače.

Osnova

1/ Princip rovinné fotoelasticimetrie, potřené zákony z fyziky a optiky.2/ Polariskop s přímkově polarizovaným světlem – vznik a definice izoklin.3/ Polariskop s kruhově polarizovaným světlem – vznik a definice izochromat.4/ Definice a konstrukce izostatických a kluzových čar.5/ Metody určení konstanty optické citlivosti modelových materiálů.6/ Separace hlavních napětí – metoda rozdílu smykových napětí.7/ Prostorová fotoelasticimetrie – zmrazovací metoda.8/ Princip a použití reflexní fotoelasticimetrie.9/ Tenzometrie – princip metody a základní typy tenzometrů.10/ Můstková zapojení tenzometrů a teplotní kompenzace.11/ Vyhodnocení napětí z tenzometrických růžic.12/ Tenzometrické snímače sil, kroutících momentů, tlaků, tenzometrické váhy aj.13/ Měření zbytkových napětí – odvrtávací metoda.14/ Metoda moiré, fotoplasticita, metoda souřadných sítí.15/ Metoda křehkých laků, metoda termální emise.

Literatura

[1]Macura,P.: Experimentální metody v pružnosti a plasticitě,VŠB-TU Ostrava 2001[2]Janíček,P.: Technický experiment, VÚT Brno,1989[3]Milbauer,M.,Perla,M.: Fotoelasticimetrické přístroje a měřící metody,ČSAV Praha 1959[4]Hoffmann, K.: An Introduction to Measurements using Strain Gages, Hottinger Baldwin Messtechnik GmbH, Darmstadt[5]Trebuňa, F., Šimčák, F.: Príručka experimentálnej mechaniky, TU Košice, 2007, 1536s

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. František Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Ing. František Fojtík, Ph.D.