Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exaktní metody rozhodování I (EMR I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EMR I - Exaktní metody rozhodování I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- Student získá znalost řešit exaktními metodami relativně jednoduché rozhodovací úlohy.- Student pochopí možnosti a hranice využití exaktních metod a rutin v manažerských rozhodovacích procesech.Získané dovednosti:- Student bude umět aplikovat principy matematického programování (zejména lineárního) na úlohy manažerského rozhodování.- Student získá schopnost modelovat úlohy monokriteriálního a vícekriteriálního manažerského rozhodování v průmyslovýchsystémech.

Osnova

1. Rozhodovací proces a jeho prvky. Variantní řešení rozhodovacích problémů, kritéria hodnocení a výběru optimálníchvariant.2. Exaktní prvky v rozhodovacích procesech.3. Lineární programování – modelování a řešitelnost úloh.4. Simplexová metoda.5. Monokriteriální a multikriteriální optimalizace.6. Řešitelnost nelineárních optimalizačních úloh.7. Princip simulace při řešení optimalizačních úloh.8. Stochastické optimalizační úlohy.9. Optimální strategie rozhodování – podstata dynamického programování.10. Metody síťové analýzy. Optimalizace v grafech.11. Metody analýzy kritické cesty - řízení návazných procesů, projektů.12. Problémy hledání optimální dimenze obsahující soustavy a optimálního pořadí uspokojování požadavků na obslužnoučinnost.13. Optimalizace zásobovacích procesů.14. Základní pojmy teorie her a strategického chování.

Literatura

[1] Gros, I.: Kvantitativní metody v manažerském rozhodování, Grada Publishing, Praha, 2003.[2] Jablonský, J.: Operační výzkum. Kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování, Professional Publishing Praha, 2002, 323 s., ISBN 80-86419-23-1 .[3] Sakál, P. – Jerz, V.: Operační analýza v praxi manažera, SP Synergia Tripsoft Trnava, 2003, 335 s., ISBN 80-968734-3-1 .[4] Fotr, J. a kol. :Manažerské rozhodování, Ekopress, Praha, 2006, 404 s., ISBN 80-86929-15-9 .

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Martin Lampa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin ČechIng. Martin Lampa, Ph.D.