Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exaktní metody rozhodování II (EMR II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EMR II - Exaktní metody rozhodování II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Student aplikuje získané znalosti z exaktních metod I. a rozšíří si je dále o nejrůznější formy postoptimalizačníanalýzy.- Student pochopí volbu jednotlivých kritérií rozhodování a kvalitu informačního vstupu na rozhodování v podmínkáchnejistoty a rizika.- Student bude schopen najít optimální strategie rozhodování s využitím principu dynamického programování.- Student bude umět řešit úlohy manažerského rozhodování s využitím teorie her.

Osnova

1. Exaktní prvky v rozhodovacích procesech operativního a strategického řízení ekonomických systémů. Identifikace,analýza a formulace „dobře a špatně strukturovaných“ rozhodovacích problémů. 2. Generování a hodnocení variantřešení rozhodovacích problémů. Kritéria hodnocení a metody stanovení jejich vah. 3. Monokriteriální a vícekriteriálníhodnocení variant řešení rozhodovacích problémů v podmínkách jistoty, nejistoty a rizika. 4. Matematické programováníjako nástroj optimalizace rozhodovacích procesů. 5. Vypovídací schopnost lineárních a nelineárních statických optimalizačníchúloh. Dualita úloh. 6. Parametrické programování a analýza senzibility úloh. 7. Dynamické programování – nástrojtvorby optimální strategie rozhodování. Bellmanův princip optima. Problém optimální alokace omezených zdrojů jakoúloha dynamického programování. 8. Časově-nákladová optimalizace návazného procesu řízeného metodami CPA. 9. Teoriehromadné obsluhy (front) – klasifikace modelů. Optimální dimenze obsahující soustavy jako výsledek uplatnění simulačníhoprincipu. Algoritmus Monte Carlo. 10. Sekvenční teorie. Johnsonův a Johnson-Prücknerův algoritmus stanovení optimálníhopořadí obsluhy. Problém „Okružní cesty“. 11. Teorie zásob – deterministické a stochastické modely řízení zásobovacíhoprocesu. 12. Teorie obnovy – modely optimalizace procesů obnovy a údržby objektů (výrobního zařízení). 13. Teorieher a strategického chování. Maticové hry. Dominované strategie. Hry se smíšenými strategiemi. 14. Strukturálníanalýza. Leontiefovy hmotné a hodnotové výrobně-spotřební modely.

Literatura

[1] Fotr, J. a kol.:Manažerské rozhodování, Ekopress Praha, 2006, 404 s., ISBN 80-86929-15-9 [2] Gros, I.:Kvantitativní metody v manažerském rozhodování, Grada Publishing, Praha 2003, ISBN 80-247-0421-8 [3] Sakál, P. – Jerz, V.: Operační analýza v praxi manažera, SP SYNERGIA Tripsoft Trnava, 2003, 335 s., ISBN 80- 968734-3-1.[4] Sakál, P. – Jerz, V.: Operační analýza v praxi manažera II., SP SYNERGIA Tripsoft Trnava, 2006, 335 STR.,ISBN 80-969390-5-X [5] Jablonský, J.: Operační výzkum. Kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování, Professional Publishing, Praha, 2002, 323 s., ISBN 80-86419-23-1

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Martin Lampa, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Lampa, Ph.D.