Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické obvody měřicích přístrojů (EOMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EOMP - Elektronické obvody měřicích přístrojů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení studentů s elektronickými prostředky pro návrh a realizaci měřicích obvodů, jejichvlastnostmi a činností. Studenti budou mít přehled o elektronických obvodech měřicího systému, jeho struktuře,principech činnosti a možnostech minimalizace chyby při zpracování signálu v rámci měřicího sytému.

Osnova

Přednášky:- Pasivní prvky a jejich vlastnosti, spínací obvody kontaktní, diodové, s tranzistory unipolárními a bipolárními,analogové multiplexery.- Operační zesilovače, jejich statické a dynamické vlastnosti, chybové signály, šumové vlastnosti. - Univerzální a speciální přímo vázané OZ. OZ s nespojitou činností. Měření OZ.- Měřicí zesilovače a analogové komparátory.- Vzorkovací obvody pro digitalizaci signálu. Filtrační obvody úpravy signálu.- Analogové funkční měniče, analogové násobičky, převodníky střední, efektivní, maximální hodnoty.- Napěťové a proudové reference a jejich vliv na přesnost měření. Základní typ převodu analogového signálu U/f,f/U.- Analogově digitální převodníky. Vlastnosti A/D převodníků, nejčastěji používané typy. Měření A/D převodníků.- Signální generátory. Užití fázového závěsu v měřicí technice.- Logické a paměťové obvody v měřicí technice. Paměti typu ROM, RWM.- Mikropočítačové obvody, procesor, sběrnice, hlídací obvody, V/V obvody.- Obvody mikropočítače pro styk s okolím, zobrazovací prvky LCD, LED.- Komunikační obvody mikropočítače. Komunikace přes rozhraní, připojování analogových vstupů a výstupů.- Napájecí zdroje, jejich vlastnosti a principy činnosti, napájecí zdroje pro měřicí techniku, napájecí články,potlačení rušení napájení, chlazení součástek.Cvičení:Operační zesilovače, měření statických a dynamických vlastností, analýza chyb. Zadání projektu.Filtrační obvody, návrh pásmové propusti, simulace filtračních obvodů pomocí výpočtových prostředí. Návrh a měření analogových filtračních obvodů, měření amplitudové a fázové charakteristiky.Výpočet efektivní hodnoty pro různé typy signálů ve výpočtovém prostředí. Měření linearity a převodní charakteristikyU/f převodníku.Měření funkčních měničů a převodníků.Měření charakteristik napěťové reference v závislosti na zatížení a teplotě. Test č. 1.Měření funkčních generátorů a referenčních zdrojů.A/Č převodníky, využití vlastností sigma/delta A/D převodníku při měření elektrického výkonu. Měření elektrickéhovýkonu analogovou násobičkou.Sériová komunikace s pamětí typu FLASH, paralelní komunikace s pamětí typu SRAM. Připojování uživatelských periférií k mikropočítačovému systému, ovládání zobrazovacích prvků.Realizace komunikace mikropočítačového systému přes rozhraní. Test č. 2.Kontrola semestrálního projektu.Laboratoře:Měřicí úloha č. 1 Měření vlastností přístrojových zesilovačůMěřicí úloha č. 2 Návrh a měření analogových filtračních obvodů. Měřicí úloha č. 3 Měření funkčních měničů a převodníků.Měřicí úloha č. 4 Měření funkčních generátorů a referenčních zdrojů.Měřicí úloha č. 5 Měření elektrického výkonu sigma delta A/D převodníkem a analogovou násobičkou.Projekty:Projekt realizace multimetru s A/D převodníkem,filtrace signálu,digitalizace signálu,integrace A/D převodníku do systému,zobrazení údaje na LCD displeji.

Literatura

Vedral, J., Fischer, J. : Elektronické obvody pro měřicí techniku, ČVUT 1999 Haasz, V., Sedláček, M.: Elektrická měření, ČVUT 2000 Ďaďo, S., Vedral, J.: Analogové a číslicové přístroje I, II, ČVUT 1987 Kocourek, P.: Číslicové měřicí systémy, ČVUT 1994

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ludvík Koval, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ludvík Koval, Ph.D.