Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické přístroje III (EP III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EP III - Elektrické přístroje III, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student umí vypočítat energii elektrického oblouku. Mají přehled v provedení, vlastnostech a nasazení spínacíchpřístrojů a rozváděčů vn a vvn v praxi. Student zná problematiku měřících transformátorů proudu a napětí a jejichnávrhu.

Osnova

Přednášky:Provedení přístrojů - spínací přístroje bez zhášedel, odpojovače vn, vvn a zvn, Magnetické vypínače - princip, zhášecí komory, vypínače vn, omezovací vypínače, stejnosměrné rychlovypínače. Vypínače kapalinové a s pevným hasivem, volné hoření oblouku v oleji, zhášedla, vypínače olejové, maloolejové avodní.Tlakovzdušné vypínače, princip zhášedel, vypínače vn, vypínače vvn a zvn, vypínače autopneumatické. Vypínače plynové, fluorid sírový a jeho vlastnosti, oblouk v SF6, vypínače s fluoridem sírovým, dvoutlaká soustava,autopneumatický vypínač, zapouzdřené systémy. Vakuové vypínače, vlastnosti vakua, oblouk ve vakuu, technologie v akuového zhášedla, vlastnosti a trendy vývojevakuové spínací techniky. Rozvodny a rozváděče - základní pojmy a členění, rozváděče vn a nn, rozvodny vvn, zapouzdřené systémy a trendyrozvoje. Rozvodny a rozváděče - pokračování . Energie oblouku střídavého proudu - základní pojmy, obloukový proud, obloukové napětí. Energie oblouku střídavého proudu - výpočet pro sinusový průběh proudu. Energie oblouku střídavého proudu - výpočet maximálních a minimálních hodnot energie, význam výpočtu energie. Měřící transformátory proudu a napětí – základní pojmy, rozdělení a použití.MTN – základní charakteristiky, chyba MTN, dovolené pole chyb, závislost chyb na různých veličinách.Návrh MTN.MTP - základní charakteristiky, chyba MTP, dovolené pole chyb, závislost chyb na různých veličinách.Návrh MTP.Provedení a výroba MTN a MTP.Cvičení:Seznámení se s laboratorním řádem, provedení bezpečnostního školení, program laboratorních cvičení, grafická úpravaprací. Program cvičení, požadavky pro udělení zápočtů, studijní podklady. Výpočet obloukové energie. Návrh měřícího transformátoru proudu.Test. Zhodnocení průběhu cvičení, opravy programů udělování zápočtů. Laboratoře:Měření na elektrických kontaktech. Měření vlastních časů vypínačů vn. Projekty:Je zadaná samostatná práce, kterou student vypracuje v době mimo výuku. Projektem se rozumí výpočty, výkresovádokumentace a protokoly z laboratorních cvičení.

Literatura

Havelka, O.: Elektrické přístroje, SNTL Praha, 1985 Havelka, O., Gross, B.: Elektrické přístroje II, skriptum VUT Brno, 1983 Holm, R.: Electric Contacts, Moskva, 1961, ruský překladVávra, Novotný:Elektrické přístroje a rozváděče vn, SNTL 1985Bárta,Vostracký: Spínací přístroje vvn, SNTL 1983Mason, J.R.: Switch engineering handbook, New York, 1993

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Kačor, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Hytka, CSc.Ing. Petr Kačor, Ph.D.Ing. Roman Portužák, CSc.Ing. Tadeusz Sikora, Ph.D.