Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomický rozvoj A (ER A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ER A - Ekonomický rozvoj A, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- vysvětlit pojem ekonomického rozvoje a odlišit jej od ekonomické úrovně země;- objasnit pohled na ekonomický rozvoj v rámci různých ekonomických teorií;- popsat základní principy fungování modelů ekonomického růstu;- formulovat jak kvantitativní, tak kvalitativní faktory ekonomického rozvoje;- diskutovat o zdrojích ekonomického růstu se zaměřením na přírodní zdroje

Osnova

1. Úvod do předmětu, práce s literaturou; 2. Pojetí ekonomického rozvoje: vymezení a vysvětlení rozdílu mezi ekonomickým růstem a rozvojem. Bohatství zeměa její ekonomická a životní úroveň. 3. Ekonomický rozvoj z pohledu předklasické a klasické ekonomie; 4. Hranice produkčních možností, ekonomický potenciál země. Keynesiánské pojetí ekonomického růstu. 5. Neoklasický přístup k ekonomickému růstu;6. Rozšířené modely ekonomického růstu: nová teorie růstu. 7.–9. Institucionální pohled na ekonomický rozvoj: Pohled institucionální ekonomie a nových institucionálních směrůna ekonomický rozvoj. Institucionální faktory ekonomického rozvoje – ekonomické, sociální, politické a právní instituce;10. Alternativní teorie ekonomického rozvoje: Římský klub, teorie nulového růstu; meze růstu; bludný kruh chudoby.11.–12. Historické modely ekonomického rozvoje. 13. Indikátory lidského rozvoje Indexy kvality života a životní úrovně. Index lidského rozvoje, Zpráva o lidskémrozvoji (OSN, CESES ČR). Ekonomický rozvoj v různých světových regionech. 14. Ekonomický rozvoj České republiky: Index kvality a udržitelnosti života v ČR.

Literatura

ČIHÁK, Martin a Tomáš HOLUB. Teorie růstové politiky. Praha: Vysoká škola ekonomická, Národohospodářská fakulta,2000. ISBN 80-245-0126-0 .KRPEC, Oldřich a HODULÁK, Vladan. Politická ekonomie mezinárodních vztahů. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodnípolitologický ústav, 2011. ISBN 978-80-210-5481-3 .MAJEROVÁ, Ingrid. Rozvojové ekonomiky. Karviná: Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné,2008. ISBN 978-80-7248-459-1 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Michaela Tichá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michaela Tichá, Ph.D.