Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie I (ERI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ERI - Ergonomie I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základními požadavky na prostředí člověka v pracovní i mimopracovní oblasti z hlediska ergonomie abezpečnosti práce.

Osnova

Ergonomie, ergatika.Fyzické parametry člověka, antropometrické údaje podle evropských šetření.Smyslové a mentální parametry člověka, spolehlivost lidského činitele.Rozměry pracovního prostoru ve stoje a v sedě.Ovladače a sdělovače, jejich velikost a umístění v zorném poli.Pracovní nářadí a pomůcky z hlediska ergonomie, optimalizace rozměrů a tvarů.Ergonomie prostředí, osvětlení pracoviště, dovolené hodnoty hluku a vibrací.Význam barevného řešení pracoviště, bezpečnostní barvy. Bezpečnost a hygiena práce.Normování lidské práce.

Literatura

[1] PLCHOVÁ, A., HRUDIČKOVÁ, M.: Design v konstrukci strojů – návody do cvičení, VŠB-TU Ostrava, 2005.[2] KRÁL, M.: Ergonomie a její využití v technické praxi; VAVA, Ostrava 1998.[3] KRÁL, M.: Pokyny pro navrhování strojů a prostředí z hlediska ergonomiky, Škoda Plzeň, 1985.[4] PETR, Jiří: Ergonomie; iVBP, Brno 1999.Normy:Aktuální znění normativních předpisů a Nařízení vlády z oblasti antropometrických údajů a ochrany zdraví před nepříznivýmiúčinky hluku a vibrací.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Milena Hrudičková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milena Hrudičková, Ph.D.