Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické regulované pohony II (ERP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ERP2 - Elektrické regulované pohony II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání hlubších teoretických znalostí umožňujících detailní pochopení činnosti elektrickýchregulovaných pohonů a praktických schopností při jejich aplikaci. Získané poznatky tvoří součást znalostí elektroinženýra, který je zaměřen na aplikace elektrických regulovanýchpohonů.

Osnova

Přednášky:Požadavky na elektrické regulované pohony (ERP). Frekvenční a přechodové charakteristiky základních členů ERP -soustava. Frekvenční a přechodové charakteristiky základních členů ERP - regulátory. Kvalita regulace. Metody analýzy a syntézy ERP. Řešení stability regulovaných pohonů. Metody standardních tvarůpřenosu – optimální modul (OM) a symetrické optimum (SO).Metoda fázové bezpečnosti pro soustavu statickou a astatickou. Stavová regulace elektrických pohonů.Stejnosměrné regulované pohony. Matematický model stejnosměrného motoru s cizím buzením a s permanentními magnety,tyristorového řízeného usměrňovače a pulzního měniče.Regulace proudu u pohonů se stejnosměrným motorem s cizím buzením. Regulace otáček u pohonů se stejnosměrným motorem s cizím buzením. Regulace polohy elektrických pohonů.Střídavé regulované pohony s asynchronními motory. Skalární frekvenční řízení pohonů s asynchronními motory.Matematický model asynchronního motoru. Střídavé regulované pohony se synchronními motory. Vektorové řízení pohonůs asynchronními a synchronními motory. Analýza a syntéza regulačních obvodů.Způsoby vyhodnocování prostorového vektoru magnetického toku AM. Spouštění AM, měnič střídavého napětí, softstart.Dimenzování pohonů (motorů a měničů) při řízení rychlosti.Pohony s krokovými motory. Řízení pohonů s krokovými motory. Statické a dynamické charakteristiky pohonů s krokovýmimotory. Řešení mnohomotorových pohonů s tuhou a pružnou vazbou. Úhlová synchronizace.Cvičení:Bezpečnostní školení pro práci v laboratořích, seznámení s obsahem cvičení a podmínkami zápočtu. Přenosy členův soustavách elektrických regulovaných pohonů. Frekvenční a přechodové charakteristiky.Přenosy členů - regulátorů elektrických regulovaných pohonů. Frekvenční a přechodové charakteristiky.Aplikace metod analýzy a syntézy v elektrických regulovaných pohonech - OM a SO.Analýza dynamických vlastností - matematický model stejnosměrného motoru s cizím buzením, tyristorového řízenéhousměrňovače a pulzního měniče.Analýza a syntéza regulační smyčky proudu kotvy DC motoru s cizím buzením. Analýza a syntéza regulační smyčky rychlosti DC motoru s cizím buzením.Analýza a syntéza regulační smyčky budicího proudu DC motoru s cizím buzením. Kontrolní test č.1.Řešení pohonu s asynchronním motorem napájeného ze střídavého měniče napětí. Řešení pohonu s asynchronním motorem napájeného z nepřímého měniče kmitočtu s napěťovým střídačem.Řešení pohonu s krokovými motory. Kontrolní test č.2.Shrnutí předmětu, závěrečná konzultace k celému rozsahu předmětu, opravy testů.Laboratoře:Pohon s asynchronním motorem napájeným z řízeného měniče střídavého napětíPohon s krokovým motorkem.Experimentální ověřování střídavého pohonu technologické linkyProjekty:Zpracování výsledků laboratorních cvičení. (5 hodin)Dimenzování pohonu s asynchronním motorem a měničem kmitočtu s napěťovým střídačem. (5 hodin)

Literatura

Neborák, I.: Elektrické regulované pohony II. Učební texty pro kombinované a distanční studium. VŠB-TU Ostrava2014.JAVŮREK, J.: Regulace moderních elektrických pohonů. GRADA PUBLISHING, a.s., Praha, 2003, 264 stran. ISBN 80-247-0507-9 .ZEMAN, K. – PEROUTKA, Z. – JANDA, M.: Automatická regulace pohonů s asynchronními motory. Západočeská univerzitav Plzni, 2007, 204 stran, ISBN 978-80-7043-350-8 .Leonhard, W.: Control of Electrical Drives. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, ISBN 3-540-59380-2 , 1997.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.Ing. Václav Sládeček, Ph.D.