Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje I (ES I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ES I - Elektrické stroje I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování tohoto předmětu umí student terii transformátorů a asynchronních strojů, umí popsat jejichvlastnosti a použiti. Umí dále měřit provozní charakteristiky těchto strojů. Studenti v tomto předmětu získají přehled o všech druzích el. strojů a vědomosti z teorie transformátorů a as.strojů. Naučí se měřit vlastnosti těchto strojů.

Osnova

Přednášky:1) Rozdělení elektrických strojů. Materiály používané v elektrických strojích. 2) Vinutí elektrických strojů3) Krytí, tvary a chlazení strojů. Zákony, rovnice, principy používané v elektrických strojích. 4) Princip a popis transformátorů. Provozní stavy. Náhradní schéma. Fázorové diagramy.5) Trojfázové transformátory. Spojování vinutí. Paralelní spolupráce. Zvláštní druhy transformátorů.6) Magnetické pole v elektrických strojích točivých. Druhy a funkce vinutí. 7) Význam a použití asynchronních strojů. Konstrukční provedení a základní údaje. Princip funkce a pracovní stravy.8) Energetická bilance asynchronních strojů. Náhradní schéma. Točivý moment.9) Spouštění a řízení otáček asynchronních motorů. 10) Kruhový diagram asynchronního stroje11) Asynchronní generátor a brzda. 12) Jednofázové asynchronní motory. 13) Vliv harmonických na činnost asynchronního motoruCvičení:Výpočtové cvičení 1 z transformátorů.Výpočtové cvičení 2 z transformátorůVýpočtové cvičení 1 z asynchronních strojů.Výpočtové cvičení 2 z asynchronních strojů – sestavení kruhového diagramuVýpočtové cvičení 3 z asynchronních strojů - Laboratoře:Seznámení s laboratoří. Bezpečnost práce. Podmínky zápočtu. Požadavky na protokoly. Měření na transformátoru (naprázdno, nakrátko).Měření při spojování vinutí třífázového transformátoru.Měření naprázdno a nakrátko na asynchronním motoru a měření při zatížení asynchronního motoru.TestZápočet.Projekty:Projektem se rozumí v tomto případě vypracování protokolů z laboratorních cvičení, ve kterých budou uvedena schématazapojení, naměřené hodnoty a zhodnocení naměřených výsledků.

Literatura

Keppert, S., Čermák, T.: Transformátory, skriptum VŠB Ostrava, 1984 Keppert, S.: Asynchronní stroje, skriptum VŠB Ostrava, 1984 Petrov,G.N.: El. stroje 1 a 2, ACADEMIA 1980 Bašta J. a kol.: Teorie el. strojů, SNTL/ALFA 1968

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bernat, Ph.D.Ing. Petr Kačor, Ph.D.doc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.Ing. Stanislav RusnokIng. Pavel Sobota