Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje II (ES II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ES II - Elektrické stroje II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student ovládá základní vlastnosti synchronních a stejnosměrných strojů a aplikuje jejich znalost za účelem jejichnávrhu, testování, diagnostiky a užití.

Osnova

Přednášky:1) Synchronní stroje. Použití a konstrukční uspořádání. Princip působení.2) Charakteristika naprázdno a nakrátko synchronního stroje, synchronní reaktance3) Provozní stavy synchronních strojů – synchronní stroj s konstantní vzduchovou mezerou, synchronní stroj s vyniklýmipóly. Určení budícího proudu při zatížení, indukční charakteristika, Potierova reaktance4) Provoz synchronních generátorů – samostatně pracující generátor, základní charakteristikya charakteristiky. 5) Provoz synchronních generátorů – paralelní chod synchronního stroje s elektrizační soustavou –základní charakteristiky,fázování synchronního stroje s elektrizační soustavou6) Zkraty synchronních strojů7) Moment a statická a dynamická stabilita synchronního stroje8) Synchronní motory a kompenzátory, budící systémy synchronních strojů9) Princip stejnosměrných strojů. Stejnosměrný stroj naprázdno a při zatížení. Podstata komutace.10) Vlastnosti a použitelnost stejnosměrných motorů. Rozdělení stejnosměrných strojů podle způsobu buzení a jejichvlastností. Moment stejnosměrného stroje.11) Princip a působení střídavých komutátorových strojů. Druhy a použití.Cvičení:Výpočtové cvičení 1 ze synchronních strojů.Výpočtové cvičení 2 ze synchronních strojů.Výpočtové cvičení 3 ze synchronních strojů.Výpočtové cvičení 1 ze stejnosměrných strojů.Výpočtové cvičení 2 ze stejnosměrných strojů.Laboratoře:Seznámení s laboratoří. Bezpečnost práce. Podmínky zápočtu. Požadavky na protokoly. Měření synchronního stroje naprázdno a nakrátko.Měření V-křivek.Fázování synchronního strojeTestZápočet.Projekty:Projektem se rozumí v tomto případě vypracování protokolů z laboratorních cvičení, ve kterých budou uvedena schématazapojení, naměřené hodnoty a zhodnocení naměřených výsledků.

Literatura

Petrov,G.N.: El. stroje 1 a 2, ACADEMIA 1980 Bašta J. a kol.: Teorie el. strojů, SNTL/ALFA 1968 Hindmarsh,J.: Electrical Machines and their Applications, Oxford,1970

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Bernat, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bernat, Ph.D.Ing. Petr Kačor, Ph.D.Ing. Martin Koutnýdoc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.Ing. Roman Portužák, CSc.Ing. Tadeusz Sikora, Ph.D.