Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje III (ES III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ES III - Elektrické stroje III, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent ovládne vědomostí nutné pro pracovníky středního stupně řízení a techniky zabývajícími se provozem, údržbouel. strojů a projektováním jednoduchých el. pohonů. Získané vědomosti poslouží absolventům tohoto typu studia k řešení provozních problémů el. strojů a pohonů a taképři projektování menších celků.

Osnova

Přednášky:Charakteristika a definice různých provozních prostředíDegradační děje v elektrických strojích a jejich vliv na funkční vlastnosti.Provozní a poruchové stavy transformátorů. (Zkraty, děje při připojování k síti).Vlastnosti asynchronního motoru napájeného nesinusovým napětím.Provoz asynchronního motoru při napájení z měniče frekvence.Rozběh a brždění asynchronních motorů. Druhy, způsoby a vlastnosti.Způsoby rozběhu synchronních motorů, provozní vlastnosti synchronních strojů.Provoz stejnosměrných strojů. Činnost kluzného kontaktu.Vlastnosti stejnosměrných strojů při napájení zvlněným proudem.Technická diagnostika. Druhy a způsoby diagnostiky.Spolehlivost a diagnostika transformátorů měření a diagnostika olejů.Spolehlivost elektrických strojů točivých a jejich jednotlivých částí.Diagnostika elektrických strojů točivých. Měřitelné veličiny pro jednotlivé části elektrických strojů.Cvičení:Výpočtové cvičení 1 z transformátorů.Výpočtové cvičení 2 z asynchronních strojů.Výpočtové cvičení 3 ze synchronních strojůVýpočtové cvičení 4 ze stejnosměrných strojů.Laboratoře:Seznámení s laboratoří, bezpečnost práce, podmínky zápočtu, požadavky na protokoly.Měření zapínacího rázu transformátoru.Měření na synchronním stroji.Diagnostika transformátoru. Diagnostika asynchronního stroje.Zápočtový test.

Literatura

Jezierski, E.: Transformátory - teoretické základy, ACADEMIA Praha, 1973Leitl, R.: Spolehlivost elektrotechnických systémů, SNTL Praha, 1990Heller, B. - Hamata, V.: Přídavná pole, síly a ztráty v asynchronním stroji, Československá akademie věd Praha,1961Hamata, V.: Hluk elektrických strojů, ACADEMIA Praha, 1987

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Bernat, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bernat, Ph.D.Ing. Petr Kačor, Ph.D.Ing. Martin Koutnýdoc. Ing. Stanislav Mišák, Ph.D.Ing. Stanislav RusnokIng. Pavel Sobota