Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stroje a přístroje (ESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ESP - Elektrické stroje a přístroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student ovládá základní vlastnosti elektrických strojů a přístrojů a aplikuje jejich znalost za účelem jejich užití,testování a diagnostiky.

Osnova

Rozdělení osnovy předmětů do týdenních bloků:1. Rozdělení elektrických strojů. Materiály používané v elektrických strojích. Krytí, tvary a chlazení strojů.Zákony, rovnice, principy používané v elektrických strojích. Princip a popis transformátorů. 2. Trojfázové transformátory. Spojování vinutí. Paralelní spolupráce. Energetická bilance. Zvláštní druhy transformátorů.Provozní stavy transformátorů. Chránění transformátorů.3. Elektrické stroje točivé, základní rozdělení a princip funkce. Konstrukční provedení elektrických strojů točivých.Točivé elektromagnetické pole. Asynchronní stroje, základní rozdělení, možnosti využití.4. Asynchronní stroje – základní provozní stavy a charakteristiky, rozběhy a brzdění, řízení otáček, energetickábilance. Asynchronní generátory, 1fázový asynchronní motor5. Synchronní stroje, základní rozdělení a princip funkce. Konstrukce, tvary a chlazení. Synchronní motory a generátory.6. Provozní stavy synchronního stroje, základní charakteristiky synchronního generátoru. Ostrovní provoz synchronníhogenerátoru, paralelní spolupráce synchronního stroje s elektrickou soustavou. Fázování, zkraty.7. Hydro a turboalternátory, konstrukce, použití. Moderní konstrukce synchronních motorů, způsoby napájení a řízeníotáček a momentu.8. Technická diagnostika elektrických strojů, metody provozní a testovací diagnostiky, chránění elektrických strojů.9. Stejnosměrné elektrické stroje, princip funkce rozdělení, způsoby napájení a řízení. Komutace a komutátor. Základnícharakteristiky.10. Rozdělení elektrických přístrojů. Materiály a technologie, používané v konstrukci elektrických přístrojů. Základnízákony, rovnice a principy, používané v elektrických přístrojích.11. Dimenzování a konstrukce funkčních součástí elektrických přístrojů. Oteplení, silové účinky elektrického proudu,přídavné ztráty ve vodiči, degradační činitelé materiálů.12. Elektromagnety, rozdělení, princip funkce, využití v konstrukci přístrojů.13. Elektrické přístroje spínací. Konstrukce kontaktů, zhášedla. Elektrický oblouk. Spínací přístroje v elektroenergetice.14. Elektrické přístroje jistící. Princip funkce a konstrukce pojistek. Princip funkce a konstrukce jističů a chráničů.Princip funkce a konstrukce bleskojistek.

Literatura

Mravec. R., Elektrické stroje a přístroje (I. - III.) SNTL (Alfa)1979, 1982 Bašta J. a kol.: Teorie el. strojů, SNTL/ALFA 1968

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Bernat, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bernat, Ph.D.Ing. Zdeněk Hytka, CSc.