Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie trhu práce (ETP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETP - Ekonomie trhu práce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Objasnit základní vztahy na trhu práceInterpretovat investice do lidského kapitáluVysvětlit mzdové rozdíly na trhu práceDiskutovat vliv odborů na trh práceAnalyzovat efekty politiky zaměstnanosti a klasifikovat programyIdentifikovat základní problémy českého trhu prácePopsat aktivní a pasivní politiku zaměstnanosti v EU

Osnova

Rámcová osnova přednášek1. Úvod do předmětu Ekonomie trhu práce.2. Mikroekonomické souvislosti trhu práce.3. Makroekonomické souvislosti trhu práce.4. Investice do lidského kapitálu.5. Utváření mezd na trhu práce, rozdíly ve mzdách a jejich příčiny, diskriminace.6. Působení odborů a profesních skupin na trhu práce, monopson na trhu práce.7. Působení státu na trhu práce a na trh práce.8. Mezinárodní pohyb pracovních sil.9. Politika zaměstnanosti a možnosti jejího hodnocení.10.Politika zaměstnanosti v Evropské unii.11. Politika zaměstnanosti v České republice. 12. Charakteristika programů aktivní politiky zaměstnanosti v ČR.13. ESF a Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a jeho vliv na český trh práce. 14. Proces zpružnění českého trhu práce prostřednictvím změn legislativy.

Literatura

SIROVÁTKA, Tomáš et al. Nejistoty na trhu práce. Boskovice: František Šalé - ALBERT, 2009. ISBN 978-80-7326-172-6 .ŠIMEK, Milan. Podpora zaměstnatelnosti znevýhodněných skupin obyvatel v České republice: Nové přístupy a efekty.Brno: Institut vzdělávání SOKRATES, 2010. ISBN 978-80-86572-66-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Milan Šimek, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Milan Šimek, Ph.D.