Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie B (EU B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EU B - Evropská unie B, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Popsat a vysvětlit neekonomické integrační aktivity ES/EU,2. Identifikovat hlavní mezníky prohlubování integračního procesu,3. Diskutovat ekonomické a neekonomické efekty integračního procesu v ES/EU,4. Rozpoznat hlavní úzká místa a sporné otázky v integračním procesu ES/EU,5. Vyhodnotit potřebu regulací na nadstátní úrovni.

Osnova

1.Úvod do předmětu – seznámení s cíli, osnovou, literaturou.2.EU při překonávání důsledků hospodářské krize. Srovnání s ekonomikami USA a dalších globálních hráčů.3.Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. Vznik fiskální a bankovní unie.4.Zahraniční a bezpečnostní spolupráce zemí ES. Západoevropská unie.5.Evropská bezpečnostní a obranná politika EU. Obranná dimenze – spolupráce EU a NATO.6.Evropská unie a její rozšiřování na východ a jihovýchod Evropy. 7.Sousedská politika Evropské unie. Unie pro Středomoří. Východní partnerství EU.8.Vztahy EU-USA, EU-Rusko.9.Rozvojová politika EU.10.Prostor svobody, bezpečnosti a práva. Boj proti terorismu. 11.Spolupráce v oblasti vnitra, justice a policie. Schengenský prostor. 12.Sociální politika Evropské unie. Její vývoj a aktuální úkoly se zaměřením na oblast boje proti nezaměstnanosti.Evropská sociální agenda. 13.Současné trendy integračního procesu EU a modely budoucího vývoje evropské integrace.14.Závěrečná diskuse k odpřednášeným tématům.

Literatura

1.BALDWIN, Robert a Charles WYPLOSZ. Ekonomie evropské integrace. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1807-1 .2.FIALA, Petr. Evropský mezičas. Brno: Barrister a Principal, 2010. ISBN 978-80-87029-99-2 .3.NAVRÁTIL, B., R. KAŇA a B. ZLÝ. Evropská unie a integrační procesy. Terminologický slovník (aktualizovaný poLisabonské smlouvě). Ostrava: Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava, 2012. ISBN 978-80-248-2904-3 . 4.DRULÁKOVÁ, Radka. Vnitřní bezpečnost Evropské unie. Prostor svobody bezpečnosti a práva. Praha: Oeconomica, 2011.5.KOVÁČOVÁ, E. Prohlubování evropské integrace. Professional Publishing, Praha 2004.6.RUMPEL,P. Geografické aspekty evropské integrace. Ostrava:Ostravská univerzita,2007.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Boris Navrátil, CSc.

Vyučující

Ing. Boris Navrátil, CSc.