Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika veřejného sektoru (EVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS - Ekonomika veřejného sektoru, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Budete umět:• charakterizovat a identifikovat jednotlivá odvětví veřejného sektoru,• vymezit jejich institucionální, legislativní a dokumentační aspekty,• definovat roli veřejného sektoru v rámci národního hospodářství.Budete schopni:• zhodnotit postavení jednotlivých odvětví v rámci celého veřejného sektoru,• identifikovat subjekty podílející se na zajišťování služeb veřejného sektoru,• posoudit mikroekonomické a makroekonomické souvislosti a racionální fungování, vybraných odvětví a segmentů veřejnéhosektoru.Získáte:• znalosti o struktuře jednotlivých odvětvích veřejného sektoru,• vědomosti o způsobech financování, jak z veřejných, tak soukromých zdrojů,• ucelený přehled o ekonomice soukromého i veřejného sektoru v jednotlivých odvětvích.

Osnova

1. Veřejná politika a teoretická východiska fungování veřejného sektoru, role a funkce státu, krajů a obcí v ekonomiceČR, vymezení veřejného sektoru v rámci národního hospodářství řízení veřejnou správou, regulační zásahy do hospodářskéhoživota (institucionální, ekonomické) 2. Veřejné výdaje jako zdroj financování veřejného sektoru, struktura produkovaných statků a služeb a mezinárodnístandardy rozpočtové skladby v ČR, druhové a funkční členění veřejných výdajů, analýza nákladů a výnosů veřejnýchprojektů, výběr a hodnocení veřejných projektů3. Veřejná správa jako organizátor a koordinátor veřejných služeb, struktura systémů veřejné správy v ČR a EU4. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání v segmentu obrany 5. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů bezpečnost, civilní, požárnía právní ochrana6. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů vzdělávání, výzkum a vývoj7. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentu sociálního zabezpečení8. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentu zdravotnictví9. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů kultura, náboženství a sdělovacíprostředky10. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů bydlení a komunální služby11 Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů zajišťujících zásobování energiemi12. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů doprava a spoje13. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů vodní hospodářství, životníprostředí a územní plánování14. Ekonomika, financování, legislativa, management a mezinárodní srovnání segmentů zemědělství, lesnictví a dalšíchodvětví

Literatura

DUBEN, R. Ekonomika veřejného sektoru I. Praha: VŠE Praha, 2001. HALÁSEK, D., LENERT, D. Ekonomika veřejného sektoru (vybrané kapitoly). Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2008, 230 s. ISBN978-80-248-1854-2 .REKTOŘÍK, J. a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. 2. aktualizované vydání. Praha: Ekopress, 2007.309 s. ISBN 978-80-86929-29-3 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. David Lenert, Ph.D., MBA

Vyučující

Ing. David Lenert, Ph.D., MBAIng. Eliška Skřídlovská