Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika zdravotnictví a sociálního zabezpečení (EZaSZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EZaSZ - Ekonomika zdravotnictví a sociálního zabezpečení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- klasifikovat, kategorizovat a analyzovat nástroje a mechanismy financování sociálně zdravotního systému a způsoby konstrukce jednotlivých programů;- hodnotit nástroje financování a přístupy ke konstrukci dávek a služeb z hlediska jejich silných a slabých stránek, - diskutovat využitelnost nástrojů financování v jednotlivých programech systému;- navrhovat změny ve financování s ohledem na zvýšení efektivnosti sociálně zdravotního systému a minimalizaci disincentivních efektů.

Osnova

- Cíle, funkce a efektivnost sociálně zdravotního systému.- Nástroje financování na straně příjmové, výdajové a procesní - zdroje financování, techniky, metody a plány financování; způsoby konstrukce příspěvků (pojistného) a dávek.- - Péče o zdraví, faktory nabídky a poptávky zdravotní péče, modely správy a financování zdravotnického systému, metody proplácení nákladů poskytovatelů zdravotnických služeb.- Konstrukce programu veřejného zdravotního pojištění; účel a organizace soukromého zdravotního pojištění v ČR; hospodaření zdravotních pojišťoven v ČR.- Ekonomika zdravotnických institucí, zařízení; základy marketingu, plánování.- Řízení změn ve zdravotnictví; ekonomické hodnocení přínosů zdravotnických služeb.- Přístupy ke konstrukci programů sociálního zabezpečení v zemích EU - OECD a v ČR - sociální události, koncepce, nástroje financování, způsoby, kritéria a nástroje dynamizace programů, konstrukce dávek, valorizační mechanismy (zabezpečení peněžitými dávkami ve stáří, ztrátě pracovní schopnosti z důvodu nemoci, úrazu, při ztrátě živitele, v nezaměstnanosti, při výchově dětí, ve stavu hmotné nouze).- Ekonomika sociálních služeb - zdroje a nástroje financování a zásady hospodaření právnických osob.

Literatura

BARTÁK, Miroslav. Ekonomika zdraví: sociální, ekonomické a právní aspekty péče o zdraví. 1. vyd. Praha: WoltersKluwer ČR, 2010. 223 s. ISBN 978-80-7357-503-8 .FACHINELLI, Hana. Ekonomika sociálního zabezpečení. Ostrava: EkF VŠB Ostrava, 2013 (studijní opora).TROSTER, Petr a kol. Právo sociálního zabezpečení. 5. přeprac. a akt. vyd. Praha: C. H. Beck, 2013. 290 s. ISBN978-80-7400-473-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Ivana Vaňková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Hana Fachinelli, Ph.D.Ing. Ivana Vaňková, Ph.D.