Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny architektury a urbanismu III (DAaU III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAaU III - Dějiny architektury a urbanismu III, Fakulta stavební, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je popsat a interpretovat zákonitosti vývoje konkrétních typů historických staveb. Je třeba umětnejen popsat vývoj architektury, ale i vsvětlit jeho zákonitosti. Student má umět zařadit nejrozšířenější typyhistorických staveb od počátků stavební kultury po konec 19. století.

Osnova

Typy historických staveb 1) Základní dělení historických staveb, 2) Antický chrám3) Antické stavby občanské vybavenosti, antické obytné domy4) Románské kostely, románské rotundy5) Gotický kostel, gotická katedrála6) Středověký hrad, středověká tvrz7) Středověký a novověký klášter8) Měšťanský dům středověku a novověku9) Renesanční zámek a další typy renesančních aristokratických sídel a voluntární architektury, Barokní zámek10) Barokní kostely (Il Gesú, …), klasicistní kostely11) Vesnický dům u nás12) Vodní a větrné mlýny od středověku do počátku 20. století13) Výrobní objekty industriálního období14) Inženýrská architektura v minulosti

Literatura

Lauermann, Semeráková: Vývoj architektury 1,2, ČVUT Praha 1999

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr. Lucie Augustinková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Augustinková, Ph.D.