Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o stavbách III (NoS III)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NoS III - Nauka o stavbách III, Fakulta stavební, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nauka o stavbách učí základní pojmovou strukturu oboru architektonické typologie a požární bezpečnosti, jejíž znaloststudentům umožní zpracovávat nové informace (nejen z tohoto předmětu) a zařazovat je do souvislostí. Znalosti jsoupředpokladem pro vlastní tvůrčí práci v navazující ateliérové tvorbě.Student absolvováním předmětu získá orientaci v základní typologii občanských, průmyslových a zemědělských staveba staveb pro dopravu včetně řešení veřejných prostranství v souvislosti s historickými a společenskými změnamia potřebami. Navazující blok přednášek přináší základní informace o požadavcích na požárně bezpečnostní řešenístaveb.

Osnova

1. UNIVERZITY, VYSOKÉ ŠKOLY Stavby pro výchovu a vzdělávání.Stýblo, Zbyšek. NAUKA O STAVBÁCH. Školské stavby. Praha: ČVUT, 2010.Vyhláška 343/2009 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávánídětí a mladistvýchKarfík, Vladimír; Karfíková, Světla a Marcinka, Marián. Nové smery vo výstavbe škol. 1963.Nair, Prakash; Fielding, Randall a Lackney, Jeffery. The Languafe of School Design: Design Patterns for 21st CenturySchools. Minneapolis, USA: DesignShare, 2009.Taylor, Anne. Linking Architecture and Education. Sustainable Design of Learning Environments. 2009.Dudek, Mark. Children´s Spaces. 2009.Dudek, Mark. Schools and Kindergartens. A Design Manual. 2008.Boys, Jos. Towards Creative Learning Spaces. Re-thinking the Architecture of PostCompulsory Education. 2011.webové stránky www.designshare.com, www.fieldingnair.com 2. KNIHOVNY Kurka, Ladislav. Architektura knihoven. Praha: SKIP, 2011.KNEIDL Pravoslav. Z historie evropské knihy: po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha: Svoboda, 1989.Cejpek, Jiří a kol: Dějiny knihoven a knihovnictví. 1996Příručka pro technické knihovny. UVTEI – Praha 1977Souvislosti 1/2008 – téma: KnihovnyNárodní technická knihovna 9.9.2009Časopis Architekt 03/2010 3. PRŮMYSLOVÉ STAVBYKovařík, Pospíšil, Štědrý: Průmyslové stavby. 1986.Hlaváček: Architektura pohybu a proměn. 1985.Štědrý: Nauka o stavbách V. Transformace průmyslu ve městech. 1995.Dvořáková, Frágner, Šenberger. Industriál_paměť_východiska. 2007.Dvořáčková, Jiroušková, Pešta: 100 technických a industriálních staveb Středočeského kraje. 2008. Ševeček: Zrození Baťovy průmyslové metropole. 2009.Průmyslové dědictví. (sborník) 2008.Časopis ARCHITEKT 10/2009 4. STAVBY PRO VENKOV5. ARCHITEKTURA PRO DOPRAVUZlatý řez č. 55. Automobil, architektura a město.6. PROSTOR MEZI DOMY – architektura veřejných prostranství 1 .část7. PROSTOR MEZI DOMY – architektura veřejných prostranství 2 .částGehl, Jan. Města pro lidi. Brno: Partnerství, 2012.Gehl, Jan a Gemzoe Lars. Nové městské prostory. Brno: ERA, 2002.Sitte, Camillo. Stavba měst podle uměleckých zásad.Jacobsová, Jane. Život a smrt amerických velkoměst. Praha: Odeon, 1975, nebo MOX NOX, 2012. PROSTORY – průvodce tvorbou a ochranou veřejných prostranství. Brno: Partnerství.8. – 14. PŘEDNÁŠKY POŽÁRNÍ OCHRANA

Literatura

LITERATURA K TÉMATU OBECNĚNeufert, Ernst. Navrhování staveb.Schránil, Bedřich a kol. Projektování staveb bytových a občanských. Praha: SNTL, 1979.Štípek, Jan a kol. Základy nauky o stavbách. Praha: ČVUT, 2005.Filipiová, Daniela. Projektujeme bez bariér. (pozor – změna vyhlášky č. 398)www.nipi.cz (Národní institut pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a orientace ČR)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Martina Peřinková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Isabela Bradáčová, CSc.MgA. Vendula Šafářová, Ph.D.